Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Перший пішов, інші чекають на гроші та воду

26 червня 2014 р., 19:47

Для повного введення в експлуатацію нового корпусу обласної лікарні в Ужгороді необхідно 3.1 мільйони гривень та нова система водопостачання.

Один із найдавніших довгобудів краю нарешті на стадії завершення – мова про новий хірургічний корпус Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака. Перший етап його будівництва закінчився гучними скандалами, наріканнями та перероблянням усього, що лише можна. Доводити до розуму корпус випало на долю попередньому очільнику Закарпаття Олександру Ледиді. Саме він ініціював виділення коштів на добудову, постійно запрошував різних профільних міністрів, віце-прем’єрів, аби показати об’єкт і отримати чергову порцію фінансів. Бо добре розумів: той стан, у якому нині перебувають хірургічні відділення ОКЛ, – не біда, а просто катастрофа! На жаль, попередньому очільнику області не вдалося ввести корпус в експлуатацію, нині це справа нового керманича. Головне, що запускати його в повноцінному режимі потрібно максимально швидко, бо люди не можуть чекати. Наразі питання за облрадою, яка чогось зволікала зі скликанням сесії та виділенням коштів (перед виходом газети стало відомо, що сесію таки призначили на 10 липня). То що зараз у корпусі й коли чекати на його повноцінну роботу – питала «Закарпатка».

Ще потрібні гроші й... вода


«Головне, що корпус здали в експлуатацію, й у ньому розміщений перший підрозділ обласної лікарні – відділення фізіотерапії та лікувальної фізкультури, – розповів «Закарпат­ці» головний лікар ЗОКЛ ім. А. Но­вака Юрій Яцина. – Щоб почали функціонувати інші, в першу чергу необхідне створення центральної стерилізаційної, без якої не може працювати хірургія. Вже проведений тендер, і фірма-переможець із наступного тижня має розпочати встановлення обладнання. Загалом після відвідин лікарні керівництво області прийняло рішення про те, що роботи, які ще недовиконані, профінансують (це головне!) й завершать. Для цього облрада має виділити 3,1 млн грн на наступній сесії».

За словами Юрія Яцини, ці кошти повинні піти на придбання меблів (600 тис. грн). Річ у тім, що новий корпус розрахований на 150 ліжко-місць, однак досі закупили лише 100 комплектів, решту мають придбати. Друга важлива стаття витрат – обладнання нового рентген-кабінету та експрес-лабораторії, які розмістять у новому корпусі.

Але чи не основною завадою, що нині перешкоджає повноцінному функціонуванню корпусу, є необхідність у реконструкції системи водопостачання лікувального закладу. 

«У лікарні є власна свердловина, що функціо­нує понад 7 років і повною мірою забезпечує потребу закладу в безперебійному водопостачанні. Але якщо запустимо повністю новий корпус, у якому є багато сантехнічних пристроїв, можуть виникнути проблеми з водопостачанням по всій лікарні, зокрема, зниження тиску в мережі, – каже головний лікар ОКЛ. – А тому прийняли рішення провести реконструкцію системи водопостачання. Для цього треба близько 1 млн грн. Ми вже приступили до проектування відповідних робіт. Зокрема на території лікарні збудуємо 2 резервуари для води, що дасть змогу її накопичувати, постійно використо­вувати в необхідній кількості без втрати тиску в мережі».

Кожному відділенню – по операційній

Уже за місяць-два на першому поверсі нового корпусу почне функціонувати відділення травматології. А після запуску стерилізаційної процес піде швидше, і до кінця року новий корпус запрацює на повну потужність. Тут розмістять відділення травматології та ортопедії, судинної хірургії, хірургії й відділення торакальної хірургії. У підвалі вже функціонує фізіотерапія, на 4-му поверсі будуть хірургічні зали, відділення експрес-лабораторії, рентген-кабінет. Крім того, в кожному з відділень діятиме одна власна хірургічна зала.

Першими якість нового корпусу відчули на собі співробітники фізіотерапевтичного відділення лікарні. «Це відділення перейшло в новий корпус близько місяця тому. Потреба в цьому виникла вже давно, оскільки приміщення, в якому ми знаходилися, було в катастрофічному стані, – зазначила завфізіотерапевтичним відділенням ЗОКЛ ім. А. Новака Тетяна Кишко. – На сьогодні ми забезпечені майже всім необхідним для повноцінного функціонування. Так, потребуємо більшої кількості портативних апаратів, щоб проводити неходячим хворим процедури у відділеннях. Обслуговуємо як терапевтичних, так і хірургічних хворих, а це близько половини всіх пацієнтів, які перебувають на лікуванні».

Оперативність – на перше місце!

За словами Юрія Яцини, повноцінне функціонування нового корпусу дасть можливість посилити роботу лікарні в оперативності надання допомоги важким хворим, що потребують оперативного втручання в різних куточках області. 

«Плануємо частину ургенції, а це патології хірургічного характеру, що потребують спеціалізованого надання допомоги саме в лікарні, брати на себе, – каже головлікар ОКЛ. – Такі відділення, як торакальна чи судинна хірургія, є єдиними на всю область, а тому за допомогою санавіації та сучасних реанімобілей, що вже є в кожному районі краю та здатні транспортувати недужих із важкими патологіями, частину хворих, особливо тяжких, можна в стислі терміни доставити до нас для надання невідкладної хірургічної допомоги».

Нагадаємо, протягом останніх двох років за активного сприяння тодішньої влади в краї з’явилися сучасні карети швидкої допомоги, в тому числі й класу «С» (реанімобілі), що дозволяє нині вести розмову про оперативність доставки хворих у стислі строки до лікарень, а також їх перевезення з районів до обласної лікарні. Цьому питанню та відродженню санавіації колишній очільник краю Олександр Ледида приділяв особливу увагу, і як ми зараз переконуємося, кропітка робота велася недарма.

Віктор Лазорик, Кароліна Шірінова, "Закарпатська правда"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp