Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ігор Мальцев: «Ветерани мають розуміти ситуацію і можливості сьогодення»

5 липня 2014 р., 16:05

Але влада не повинна використовувати сьогоднішню ситуацію як "відмазку". У такому руслі відповідав на питання ужгородця начальник управління по роботі з ветеранами Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України.

«Соціальний та правовий захист ветеранів у сучасних умовах. Відповіді на актуальні запитання» — такою була тема нашої прямої лінії, впродовж якої на запитання відповідав начальник управління по роботі з ветеранами Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України Ігор МАЛЬЦЕВ.

Юрій Граб, м. Ужгород:

— Чому не повною мірою виконується Закон «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років»? У статті 6 закону зазначено, що поховання інвалідів та учасників бойових дій повинні відбуватися коштом держави. На жаль, грошей, які виділяє держава, здебільшого вистачає на квіти та вінки.

— Організація поховання і ритуального обслуговування здійснюється з урахуванням необхідного мінімального переліку вимог, затвердженого Міністерством регіонального розвитку. Слід додати, що вартість ритуальних послуг, визначених для безоплатного поховання, не повинна перевищувати середню ціну на відповідні ритуальні послуги, що склалася у тому чи іншому регіоні. Нормативно це підкріплюється Законом України «Про поховання та похоронну справу» і Порядком проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги й особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій і інвалідів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 28 жовтня 2004 р. №1445.

Враховуючи те, що видатки на поховання учасників бойових дій і інвалідів війни виділяють з обласних бюджетів, бюджету м. Києва, ваше питання слід адресувати місцевій владі. Якщо ви конкретизуєте проблему, то наша служба зможе відреагувати.

— Є складнощі з отриманням пільгових автівок. У цьому році ніхто з ветеранів Великої Вітчизняної війни не отримував автомобілів з місцевого бюджету. Якщо ветеран 10 років стоїть у черзі, йому мали б виділити повторне авто без жодних зволікань. Чимало нас навіть і по 12 років стоять у черзі й нових автомобілів не отримали. Справа загальмувала. Хто і коли зрушить її з мертвої точки?

— Механізм забезпечення інвалідів спецавтотранспортом визначено Порядком забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженим Постановою уряду від 19 липня 2006 року №999. У структурних підрозділах соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій на обліку перебуває близько 75 тисяч інвалідів. Для забезпечення всіх їх спецавтотранспортом необхідно понад 5 мільярдів гривень. Державним бюджетом на 2014 рік на закупівлю автомобілів передбачено у спеціальному фонді майже 2,1 мільйона гривень. У загальному фонді кошти на ці видатки не передбачено, але ми та Мінсоцполітики запропонували внести зміни в бюджетний закон, в якому передбачити на цю програму 150 мільйонів гривень. У першому кварталі нинішнього року структурними підрозділами соціального захисту населення місцевих адміністрацій видано 195 одиниць спецавтотранспорту, придбаних коштом інших джерел фінансування.

— І ще одне запитання. Яким чином розв’язуються проблеми ремонту квартир? Позачергово пільговики — ветерани Великої Вітчизняної війни і учасники бойових дій — повинні отримувати цю послугу за рахунок місцевого бюджету. Торік усього кілька ветеранів області, членів організації «Товариство добровольців Закарпаття — учасників війни», відремонтували житло державним коштом, а потреба велика.

— Ви праві, відповідно до головного ветеранського закону учасники бойових дій, які потребують поліпшення житлових умов, мають пільги на першочерговий ремонт житлових будинків і квартир, а також інваліди війни — на позачерговий безплатний капітальний ремонт власних житлових будинків і квартир та першочерговий поточний ремонт житлових будинків і квартир.

На мій погляд, відповідний порядок проведення такого ремонту, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року №565 — досить ефективний механізм реалізації права ветерана війни на визначену пільгу. Інша річ — спроможність у нинішній непростий час знайти відповідні кошти. Думаю, ви це розумієте. І дуже добре, що місцева влада все ж таки піклується про ветеранів, хоча і не завжди так, як вони цього заслуговують. Вона зобов’язана піклуватися про ветеранів, а ветерани мають розуміти складну ситуацію і можливості сьогодення. Певен, що динаміка у цьому питанні зростатиме. У випадку аргументованої відмови у праві реалізації вашими побратимами зазначеної пільги наша служба, звісно, буде втручатися. Нашу поштову та електронну адреси і телефони ви знаєте, звертайтеся.

За матеріалами Урядового кур’єру



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp