Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як У Гечі леквар варили (ФОТО)

3 вересня 2017 р., 12:00

Цьогоріч

26 серпня в селі Геча на Берегівщині відбувся традиційний фестиваль леквару. Хто не знає, то це – густе варення, яке традиційно роблять на Закарпатті зі слив сорту «угорка». Варять його у спеціальному казані, що має назву «ушт», протягом 12 й більше годин.

Як розповіла нам ужгородка Анна Пащук, їй на фесті вдалося «перехопити» палицю, якою безперервно помішують леквар, аби він не підгорів. Ґаздиня була дуже люб’язною, розповідала й пояснювала процес. Котли зазвичай мають 70 – 100 літрів. Дотепер ця традиція збереглася в селах області, причому не тільки в угорських. Колись із бабкою варили в селі Загаття на Іршавщині. Як тільки маса ставала чорною і густою – леквар готовий. Зберігали його у глиняних горщиках, зверху накривали тканиною і зав’язували. Він міг стояти не один рік. Нам дуже смакував із скибкою хліба, яку запивали свіжим молоком.

Цьогоріч на фестивалі було 10 команд, які варили леквар і угорські національні страви. Гості могли скуштувати цібере – сливове повидло. А ще – калачі, гомбовці зі сливами, вареники, вертуни і млинці тощо. При оцінюванні леквару журі враховувало кілька критеріїв – техніку варіння, консистенцію готового продукту та його смак. А також одяг ґаздинь і декорацію намету. Пригадується, в 2012-му команда переможців отримала путівку в Грецію, яку надала туристична фірма з Угорщини. Тоді ж на фесті зварили півтонни леквару. Цьогорічні цифри поки не відомі, бо ще підбивають підсумки.

Оксана ШТЕФАНЬО, газета "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp