Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Литва заборонятиме корумпованим політикам в'їжджати до країни

28 листопада 2017 р., 14:56

Президентка Литви Даля Грібаускайте ухвалила поправки до закону

Про статус іноземців. З 2018 року корумпованим політикам та нечесним підприємцям в'їзд до країни буде заборонений.

Про це повідомляється на офіційному сайті президентки.

Закон набирає чинності 1 січня 2018 року. Нові поправки забороняють в'їзд до країни іноземцям, які грубо порушують права людини, звинувачуються у корупції або відмиванні грошей.

Раніше литовська влада відмовляла у в'їзді лише особам, які загрожували державній безпеці та суспільному порядку.

Як повідомляє інформаційне агентство "ТАСС", з нового року до Литви не можна буде в'їжджати 44 особам. Серед них голова Слідчого комітету РФ Олександр Батрикін, його заступник при МВС Олег Логунов та низка російських суддів.

За словами президентки, цей закон свідчить про те, що Литва не толеруватиме порушників людської свободи. Вона також підкреслила, що цей документ підтверджує її бажання захищати цінності верховенства права та поваги до прав людини.

"Ті, хто порушують загальноприйняті права та свободи мають зрозуміти, що вони небажані у демократичному світі" — заявила Даля Грібаускайте.

Схожі документи запроваджені у США, Канаді та Естонії. З 2017 року подібний законопроект розглядають у Палаті лордів Великої Британії. Такі закони прийнято називати "законами Магнітського".

Перший "закон Магнітського" був ухвалений у США після смерті російського адвоката та активіста Сергія Магнітського. Він став відомим після викриття корупції російських чиновників: завдяки корупційним схемам вони не сплачували податки та відмивали державний бюджет.

2009 року Магнітського затримали російські правоохоронці та без підстав утримували за ґратами рік. Він тяжко захворів, але його не лікували, тож за три дні до звільнення Магнітський помер.

Правозахисники знайшли на тілі Сергія Магнітського численні рани та зробили висновок, що над адвокатом знущалися.

Смерть Сергія Магнітського викликала широкий резонанс у всьому світі. Однак російська влада так і не розслідувала загибель адвоката.

2012 року у відповідь на бездіяльність російських чинновників та їхнє небажання розслідувати смерть Магнітського офіційний Вашингтон заборонив корумпованим політикам та іноземцям в'їжджати до США та заморозив їх рахунки в американських банках. Передовсім це стосувалося причетних до загибелі Сергія Магнітського.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp