Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чистий четвер: як гуцули «старого палили» та шукали місце трьох струмків

25 квітня 2019 р., 16:45

Особливим днем в християнстві є четвертий день Великої седмиці. Він називається Чистим четвергом.

Згідно з Новим Заповітом, саме в цей день відбулося декілька важливих подій. За три дні до воскресіння Ісус розділив свою вечерю з дванадцятьма учнями і передбачив, що один з них скоро зрадить його.

У цей день він омив ноги кожному з апостолів. А ввечері того ж дня збулося його пророцтво – Іуда продав вчителя за тридцять срібняків.

Є свої локальні традиції і в закарпатських горян.

Локальне розповсюдження мав один з найпоширеніших і найстійкіших гуцульських звичаїв — «гріти діда»

Виконувалось це обрядове дійство здебільшого у середу або четвер перед Великоднем, а місцями і у Великодню суботу. «Вранці на Живний четвер на пагорбах поблизу хат роздмухують вогонь. Цей звичай називається «старого спалити» («гріти діда»)»

Суть звичаю полягала в тому, що в зазначені дні переважно діти ходили від хати до хати і під вікнами кликали: «Грійте діда! Грійте діда! Дайте хліба! Аби вам овечки, аби вам ягнички, аби вам телички», на що хтось із хати відповідав: «Гріємо, гріємо, даємо!»
Колись «гріли діда» також ритуальною ватрою біля церкви у великодню ніч. Коло вогню сиділи не лише діти, а й старі діди, кожен з яких приносив для ватри кілька полін. Нерідко ритуальний вогонь пов’язували з першим виходом з худобою на полонини, тобто запалену у Живний четвер ватру підтримували аж до того часу

Крім вогню, важливого значення у Живний четвер надавалося й воді. Готуючись до свята, за звичаєм, купали дітей і вмивалися самі. Щоб бути привабливими, дівчата в Карпатах вибирали місце, де сходяться три потоки, і до схід сонця, поки ворон своїх дітей не купав, ішли туди вмиватися. Воду після цього виливали на перехресті доріг — «щоб хвороба заблудила», бо перехрестя завжди сприймалось як «нечисте» місце.

Зважаючи на це, люди остерігалися ходити в четвер по перехресних дорогах, щоб не «набратися» болячок.

У Великий четвер чистим повинен бути не тільки сам християнин, але і його житло. За традицією, перед Страсною П’ятницею будинок потрібно прибрати від пилу, винести сміття, провести вологе прибирання. Якщо не зробити цього в четвер перед Великоднем, то будуть в домі сварки, лайки і негативні думки, які можуть привести до розвалу сім’ї.

Старий непотрібний одяг роздайте нужденним. Існують прикмети, що при прибиранні домівки можна знайти те, що давно втратив.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp