Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті туристів зустрічають цікавинки

22 серпня 2014 р., 11:20

Дорогою до відомого у краї озера, можна побачити бункери.

Дорогою до Синевирського озера, між селами Синевир і Синевирська Поляна, в урочищі Остріки, туристів зустрічають загадкові залізобетонні бункери.

Звідки вони тут і для чого? Відповідь на це питання дає захоплюючий історико – пізнавальний туристичний маршрут, що має назву «Лінія Арпада».

Він має цікаву історію, що починається з часів Другої світової війни і названий на час князя Арпада, який у 889 році об’єднав угорські племена в одну державу.

Лінія Арпада – військово-оборонна система німецької армії та її союзників (Угорщини), яка укріплена потужними інженерними спорудами. Створена вздовж старого державного кордону, який простягався через весь Карпатський хребет довжиною понад 600 км, Лінія Арпада не була суцільною і складалася з окремих вузлів оборони.

Незважаючи на це, великих боїв під час війни тут не проходило, бо Червона Армія була добре поінформована про оборонну систему цього регіону і, вибравши правильний тактичний хід, наступала в інших напрямках. Таким чином, села Тереблянської долини Міжгірського району Закарпаття були визволені у жовтні 1944 р. Майже усі укріплення військово-оборонної системи вороги залишили замінованими, тож на саперів чекала складна робота.

«Лінія Арпада» в НПП «Синевир» нараховує 25 бетонних бункерів, 16 дзотів, десятки мінометних та кулеметних точок.

Маршрут проходить у підніжжі гори Кам’янка (1578 м) в ур. Газуба, на висоті від 800 до 820 м. н. р. м. Протяжність маршруту 1,5 км, проходить середньовіковим та пристигаючим смерековим лісом, де в домішку є бук, ялиця. Підлісок складається з кущів ліщини, смородини альпійської, аґрусу, бука та жимолості татарської, є вовче лико, горобина, та спірея.

Маршрут обладнаний інформаційними стендами та інформаційними знаками, пішохідний. По місцю проходження маршруту є природні джерела питної води.

Маркування на маршруті допомагає організувати рух відвідувачів по маршруту і є джерелом інформації при самостійному проходженні стежки.

НПП “Синевир”


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp