Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Фахівці системи БПД на Закарпатті – на захисті прав дітей!

20 листопада 2020 р., 13:59

Цікаво знати

20 листопада Світова спільнота відзначає Всесвітній день дитини. Саме в цей день у 1959 році XIV сесією Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена Декларація прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенція про права дитини, яка є головним міжнародним документом із захисту прав дітей. Наразі її ратифікували 193 країни, серед яких і Україна.

Кожна дитина має право на освіту, на здоров’я і належну медичну допомогу, на ім’я та громадянство, має право зростати у турботливому родинному середовищі та бути захищеною від жорстокого поводження та насильства.

В Україні, окрім низки конвенцій та протоколів про права дитини, захист їм передбачено і Законом України «Про безоплатну правову допомогу», відповідно до п.2 ч.1 ст.14 якого діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Для отримання такої допомоги разом з дитиною до місцевого центру повинен звернутися її законний представник (батьки, опікуни, усиновителі, піклувальники, батьки-вихователі, прийомні батьки).

На Закарпатті цю місію виконують фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області, 3 місцевих центрів – Ужгородського, Мукачівського та Хустського, а також 11 бюро правової допомоги.

Для дітей діє спрощена процедура подання звернення. Для звернення за правовою допомогою від держави потрібно пред’явити свідоцтво про народження дитини і паспорт законного представника. Якщо прізвище дитини та батька чи матері не збігаються, необхідно надати свідоцтво про зміну прізвища.

При досягненні 14-ти років дитина має право самостійно звернутися за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги з питання порушення батьківських прав.

Окрім надання власне захисту порушених прав дитини та представлення їхніх інтересів у судах, перед органами державної влади тощо, фахівці центрів та бюро на Закарпатті проводять активну правопросвітницьку діяльність у навчальних закладах, соціальних закладах для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, спрямовану на підвищення їхньої правової обізнаності та попередження випадків насильства, булінгу, інших правопорушень.

Тож у випадку порушень прав дитини, звертайтесь до найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте на єдиний телефонний номер системи БПД 0-800-213-103, інформують у Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp