Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Лікарня закарпатського села має цікаве "вбрання" (ФОТО)

24 грудня 2014 р., 10:41

Витвір мистецтва митцям давався нелегко

Отаку гарну будівлю із різнокольоровою квіткою на фасаді знайшли під час нещодавньої поїздки у село Великі Лучки на Мукачівщині. Коли точніше, то це фасад сільської дільничної лікарні. Кольорова будівля розбавляє сірі зимові пейзажі села. Чогось подібного в інших населених пунктах, в яких довелося побувати, не зустрічали.

 

Нам вдалося розшукати Тараса Маняка, який 34 роки пропрацював на посаді головного лікаря медичного закладу. Він розповів, що ідея мозаїчного малюнка належить тодішньому голові місцевого колгоспу Дмитру Кельману. А, власне, сам витвір реалізував місцевий майстер Василь Рубіш. Не обійшлося і без кумедних моментів під час реалізації мистецького задуму. Оскільки на висоту майстра доставляли на «люльці» підйомним краном, а в ці часи нерідко відключали електроенергію, тому чоловіку не раз доводилося «кукувати» нагорі по годину-дві.

Із самим майстром Василем Рубішем вдалося поспілкуватися телефоном. Згадує, що після навчання у Вінниці він повернувся додому і запропонував голові колгоспу «зробити щось цікаве». Тоді разом із колегою Юрієм Фозекошем (нині викладач Львівської академії мистецтв) взялися за створення вже згаданого горельєфу, який заввишки 9 метрів. Спочатку малювали ескіз, а вже потім за ним викладали малюнок на будівлі. За матеріал слугували часточки смальти. Брили матеріалу везли із Києва, а вже вдома кололи вручну на дрібні частинки. На створення квітки пішло все літо.

На будівлі й оригінальні вітражі. До всього ж різні. Їх також замовляли в Києві.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp