Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття: Як митцям та літераторам премії вручали (ФОТО)

29 грудня 2014 р., 18:23

Урочиста подія відбулася сьогодні в ОДА.

Сьогодні, 29 грудня, в малому залі ОДА відбулося урочисте вручення обласних премій в галузі літератури і мистецтва за 2014 рік.

 

Квіти, побажання, тепле рукостискання, було все, щоб засвідчити повагу до людей, хто творить культуру, мистецтво, духовність задля поступального розвитку краю, держави, краю і суспільства в цілому.

 

Відкриваючи святкове дійство, начальник управління культури Юрій Глеба наголосив, що формування свідомої, духовно багатої нації в нашій державі є запорукою становлення цивілізованої, правової, багатої України. Вирішальна роль у побудові такого суспільства належить саме українській інтелігенції, складовою якої є великий загін людей у царині мистецтва. Та запросив до слова голову ОДА Василя Губаля.

Василь Іванович зазначив, що приємно відзначати людей, які багато корисного роблять для нашого Закарпаття в галузі культури. Час посумлений нинішніми подіями в державі, де закарпатці серед інших захищають наш спокій, свободу на східних рубежах країни. Адже і наш край не оминула сумна звістка про вже 46 загиблих воїнів, - мовив В.Губаль. Та зазначив, що галузь культури дуже потрібна для наших краян. «Ви зберігаєте і розвиваєте традиції, значущість яких викликає повагу і навіть заздрощі з боку інших областей. Тож і надалі тримайте цей крок, будьте справжніми патріотами Закарпаття», - закликав він присутніх. На переконання Василя Івановича, хоч нас чекають важкі бюджетні часи, однак бібліотеки, школи мистецтв, будинки культури мають активно діяти, розвиватися, умови в них поліпшуватись на задоволення культурних потреб молоді, проведення дозвілля .

На завершення привітав лауреатів з відзнаками, Новоріччям та Різдвом Христовим, побажав всім міцного здоров’я, миру та закликав об’єднувати зусилля, демонструвати взаєморозуміння та згуртовані дії. Тоді ворог, навіть маючи сильну зброю, не зуміє нас подолати. Задля того, аби ми думали, діяли і говорили вільно.

У своєму вітальному слові голова облради Володимир Чубірко найперше щиро подякував лауреатам за плідну працю на мистецькій ниві та громадську позицію, за благодійні мистецькі акції на підтримку наших воїнів та їх родин, за всі добрі справи, які вони робили впродовж року. Та підкреслив, що хоч попереду важкий бюджетний рік, не вистачає коштів, та влада області робитиме все можливе для заохочення талановитих представників творчої інтелігенції краю, сприяння дальшому розвитку цієї важливої галузі.

Очільник облради наголосив також на унікальності самого Закарпаття, де переплетені різні культури. І саме завдяки митцям, багато з яких виховувалось у європейських школах, наш край по праву може стати флагманом руху України в сім’ю європейських народів. «Наші спільні дії в цьому напрямку є найважливішими, ми повинні бути тою рукою, яка переконає остаточно всіх, що ми - єропейці і єдині з європейською родиною. І хто б що не говорив про різні впливи на закарпатців, дякуючи вам, ми зберегли звичаї, традиції, культуру в копіткій праці в клубах, музеях, художніх галереях, виставках. А це – важливо. Бо доки ми пам’ятаємо свої традиції, звичаї, культуру, дбаємо про них, доти ми є громадою, народом. Нинішні відзнаки є стимулом для подальшої спільної розбудови сильної, процвітаючої, європейської України», -підсумував В.Чубірко.

Практика підтримки творчих людей і обдарованої молоді, визнання заслуг перед суспільством, оцінка особистого внеску у культурний розвиток краю є важливою, ввійшла у звичай, стала необхідним елементом діяльності владних структур у здійсненні регіональної культурної політики. Вже дев’ятнадцять років на Закарпатті вшановують лауреатів обласних премій в галузі літератури та мистецтва. За цей час переможцями цих конкурсів стали 378 кращих з кращих митців, які своєю плідною творчою діяльністю зробили вагомий внесок у збагачення духовності краю і всієї країни.

Вітав закарпатських митців-лауреатів також шевченківський лауреат, президент Академії мистецтв України Чебикін Андрій Володимирович, назвавши Закарпаття батьківщиною великих митців.

На завершення відповідно до спільного розпорядження голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради на підставі рішення обласного комітету з присудження обласних премій у галузі літератури і мистецтва за 2014 рік відбулася урочиста церемонія вручення відзнак.

Прес-служба облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp