Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті відсвяткували ювілей мистецьких премій (Фото)

16 січня 2016 р., 11:47

Творча еліта робить наше життя витонченішим

20-річчя від заснування обласних премій у галузі літератури та мистецтва вшановано широкою презентацією творчості всіх переможців і насиченою концертною програмою.

Про це повідомляє прес-служба облради.

Святкове дійство відбулося спочатку в галереї "Ужгород", де запрацювала виставка 85 художників - лауреатів обласних премій у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва імені Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі з 1995 по 2015 рік. З 1 лютого вона буде перенесена в адмінбудівлю Закарпатської ОДА, яка діятиме тут впродовж трьох тижнів. Відтак її місце займе виставка робіт учнів відділів образотворчого мистецтва шкіл естетичного виховання області в рамках третього обласного туру Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості Т.Г.Шевченка. Усе це з тим, щоб підтримати досвідчені та юні таланти Закарпаття.

То ж цю, святкову виставку в галереї "Ужгород не могли пропустити перші керівники краю - голова ОДА Геннадій Москаль та голова облради Михайло Рівіс, які завітали сюди разом з депутати обласної ради, митцями та гостями свята .
Голова обласної організації Спілки художників України Борис Кузьма розповів про внесок закарпатських митців у популяризацію української культури та образотворчого мистецтва нашої держави. Та запросив до слова народного художника України, академіка Національної академії мистецтв України Володимира Васильовича Микиту, який тричі був лауреатом обласної премії імені Й.Бокшая та А.Ерделі у 1995,2005,2010 рр.

Відтак у невимушені атмосфері лауреати поспілкувалися з керівниками області, обговорили насущні питання та плани на перспективу. Після цього разом попрямували в Закарпатський обласний український музично - драматичний театр імені братів Юрія – Августина та Євгена Шерегіїв. Тут, у фойє театру на них чекала виставка творів лауреатів обласних премій у галузі літератури імені Ф.Потушняка, яку Геннадій Москаль та Михайло Рівіс разом із іншими оглянули залюбки.

А тим часом зі сцени театру лунали чудові колядки у виконанні лауреата обласної премії імені Дезидерія Задора, заслуженого академічного Закарпатського народного хору, які додали святу гарного настрою.
Відкрив урочисте дійство начальник управління культури ОДА Юрій Глеба, який зазначив, що за час існування цих обласних премій , їх лауреатами стали 237 представників культури Закарпаття.

Зокрема, премію ім.Й.Бокшая та А.Ерделі в галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва одержав 71 лауреат, премією ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв у галузі театрального мистецтва удостоєно 73 діячів, премію ім.Д.Задора в галузі музичного та виконавського мистецтва вручено 40 окремим виконавцям та 8 колективам, а премією ім.Ф.Потушняка в галузі літератури нагороджено 39 письменників і літературознавців.

Далі відбулася церемонія нагородження винуватців торжества. Цю почесну місію виконали Геннадій Москаль та Михайло Рівіс.

Так, у галузі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва нагороджено Тараса Данилича, Олександра Громового, Надію Пономаренко, Андрія Возницького, Петра Матла, Єлизавету Міравчик-Ракович і колектив наукових працівників Закарпатського обласного музею народної архітектури та побуту.
У галузі театрального мистецтва – Атіллу Ференца, Юлію Чеховську, Вероніку Тищук, Василя Габорця та режисерсько-постановочну групу Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру ім.братів Ю.-А. та Є.Шерегіїв.
У галузі музичного і виконавського мистецтва – Ігоря Задорожного, Василя Гайдука, Михайла Петрушевського, Мирославу Швах-Пекар і заслужений академічний Закарпатський народний хор.

У галузі літератури – Вікторію Андрусів, Юрія Шипа, Лідію Повх, Надію Ференц, Олександра Гавроша та Василя Густі.

Лауреатам були вручені дипломи та грошові винагороди: 8 тис.грн. - для одного переможця та 12 тис.грн – для колективу-переможця.
Художні колективи лауреатів обласних премій у галузі музичного і виконавського мистецтва імені Дезидерія Задора та окремі митці , а це - академічний камерний хор „Кантусˮ, камерний оркестр Закарпатської обласної філармонії , ансамбль солістів „Гармоніяˮ Закарпатської обласної філармонії, естрадно-духовий оркестр „Гонивітерˮ, заслужена артистка України Оксана Хархаліс,солістка Закарпатської обласної філармонії Мирослава Швах-Пекар, народний артист України Петро Матій та ін., подарували присутнім чудовий, насичений концерт.

- Творча еліта Закарпаття робить наше життя досконалішим, кращим, людянішим, - зазначив Михайло Рівіс, - а тому обласна рада, обласна державна адміністрація підтримують її галузевими обласними програма, іншими документами. Щоб справжнім віртуозним майстрам на ниві культури, літератури, образотворчого мистецтва працювалось комфортніше, з повною віддачею задля доброї слави нашої Сріберної Землі. То ж дай їм, Боже, натхнення і щастя!




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp