Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Рахівщині урізали бюджет

22 січня 2015 р., 09:41

Через скорочення фінансування

21 січня, пройшло засідання 23-ї сесії Рахівської районної ради VI скликання. Одним з питань, які розглянути депутати, було затвердження бюджету району на 2015 рік.

Багато в чому головний фінансовий документ Рахівщини вийшов урізаним, адже скоротилось фінансування на чимало необхідних програм. Одним із пунктів, який викликав обурення присутніх на сесії сільських голів, стало те, що в умовах децентралізації села не зможуть забезпечити себе необхідними коштами, адже є дотаційними, як і власне весь район.

- Як нам виконувати функції держави, якщо він нас забрали фінансування на утримання органів місцевого фінансування, – поскаржився сільський голова Білої Церкви Юрій Беріндє. – Як нам виконувати покладені на нас завдання по мобілізації?

Підтримала його і голова Костилівки Ольга Сметанюк. За словами голів сіл, крім того, що у їх бюджетах не вистачить коштів на елементарне – освітлення вулиць та їх прибирання, так ще і власних працівників доведеться відправляти у відпустки за власний рахунок – власних коштів громад може вистачити тільки до початку наступного місяця. Таким чином населені пункти намагаються об’єднати та укрупнити, – стверджують голови, – проте механізм такого процесу ще невідомий.

Як повідомляють закарпатські ЗМІ, аналогічні проблеми виникли у ще одному дотаційному районі Закарпаття – Воловецькому. Місцеві депутати зі скаргою приїхали до губернатора області Василя Губаля. За їх словами, на Воловеччині лише дві селищні та одна сільська є самодостатніми, більшість же сільських і селищних рад не зможуть функціонувати у 2015 році. Із проханням допомогти частина депутатів з Воловеччини звернулась до обласного керівництва.

Також у ході розгляду бюджету депутати порушили питання фінансування ряду інших програм. Одним з гострих питань є забезпечення коштами програми із забезпечення ліками дітей, хворих на фенілкетонурію. За даними районних медиків, на рік хворим у районі потрібно цих медикаментів на близько 240 тис.грн. Натомість бюджетом на це передбачено тільки 30 тис. грн., тобто 12,5% від потреби.

Іншим питанням стало забезпечення протипожежної безпеки у населених пунктах району. На відповідні потреби також є дефіцит фінансування, часто, за словами депутатів, працівники скаржаться на затримки заробітної плати.

На ці питання начальник фінансового управління місцевої РДА, яка представляла бюджет, розповіла, що на окремі потреби використають вільний залишок коштів, котрий передбачили в сумі 2 млн. грн. Потреби місцевих громад у коштах, можливо, частково покриють із державного бюджету після проходження експертизи місцевих кошторисів.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp