Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Міністра Квіташвілі просять відреагувати на критичну ситуацію з медикаментами на Закарпатті

8 квітня 2015 р., 13:06

Депутати закликають міністра охорони здоров’я нарешті дати гроші на необхідні медичні препарати

Сьогодні на позачерговій сесії обласної ради закарпатські депутати звернулися до Міністра охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі, закликаючи терміново вжити відповідних заходів щодо вирішення ситуації, яка склалась із централізованим забезпеченням області імунобіологічними та іншими життєво необхідними медичними препаратами, що закуповуються за кошти Державного бюджету України.

«Шановний Олександре Мерабовичу!

Внаслідок політичних та соціально-економічних проблем у державі на сьогодні в Закарпатській області, як і загалом у країні, склалася критична ситуація щодо забезпечення медичними та імунобіологічними препаратами, закупленими за кошти Державного бюджету України, для надання медичної допомоги хворим та проведення обов’язкових профілактичних щеплень мешканцям Закарпатської області.

Упродовж декількох років спостерігається погіршення динаміки стану забезпечення імунобіологічними препаратами Закарпатської області. Зокрема, якщо у 2010-2011 роках забезпечення становило 80-90 відсотків потреби, у 2012 році – дві третини, у 2013-му сягало половини, то минулого року становило всього 12,7 відсотка.

У зв’язку з недостатніми та неритмічними поставками в областьімунобіологічних препаратів упродовж звітного періоду заклади охорони здоров’я не мають можливості в запланованому обсязі здійснювати імунізацію дітей віком до року, які підлягають вакцинації проти туберкульозу, дифтерії, кашлюку та правця.

Станом на сьогодні склалася вкрай критична ситуація зі своєчасною поставкою вакцин, зокрема для безперервного проведення вакцинації новонародженим та дітям першого року життя. В усіх районах області взагалі відсутня вакцина БЦЖ. З пологових відділень із жовтня 2014 року по сьогодні новонароджені виписуються не вакцинованими проти туберкульозу.

З початку 2015 року ситуація із постачанням вакцин для дитячого населення не поліпшилася, а епізодичне придбання у аптечній мережі деяких вакцин за кошти фізичних осіб суттєво не впливає на стан імунопрофілактики населення. Крім того, у аптечних закладах відсутня вакцина для профілактики туберкульозу.

Критична ситуація склалася також із забезпеченням хворих інших категорій. Зокрема, вкрай тривожною є ситуація з поставками лікарських препаратів для хворих на туберкульоз, гемофілію, онкологічні захворювання, ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.

Тимчасово ситуація регулюється за рахунок того, що поставки здійснені у кінці минулого року, проте наявні незначні залишки лікарських засобів за більшістю напрямів не забезпечать належної медичної допомоги у ІІ – ІІІ кварталах поточного року.

Така ситуація посилює і так доволі значну соціальну напругу.

Обласною радою та обласною державною адміністрацією, по мірі можливостей, вживаються заходи щодо вирішення цих проблем, проте в силу як фінансових, так і нормативних обмежень здійснити повний обсяг необхідного медикаментозного забезпечення населення місцева влада не в змозі.

Беручи до уваги наведене вище та наявні дані щодо запланованих в Державному бюджеті України на 2015 рік для Закарпатської області видатків на централізовані заходи в сумі 102965,60 тис грн, звертаємось до Вас, шановний Олександре Мерабовичу, із проханням оперативно вирішити питання централізованого забезпечення життєво необхідними препаратами та вакцинами врамках реалізації медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру, прискорити організацію і проведення конкурсних торгів по їх закупівлі.

Додатково повідомляємо, що протягом останніх років у області склалася особлива ситуація з укомплектованістю закладів охорони здоров’я лікарями-спеціалістами, особливо анестезіологами (на 184,25 посадах працює 163 особи), лаборантами (на 130,5 посадах працює 108 спеціалістів), лікарями ЗПСМ (на 625,25 посадах працює 570 фізичних осіб). Така ситуація виникла у зв’язку з тим, що значна кількість лікарів вийшла на пенсію по вислузі років. У подальшому ситуація буде погіршуватися.

Враховуючи зазначене, просимо Вас розглянути можливість внесення коректив до плану розподілу випускників вищих навчальних закладів 2016 року, які навчалися за державні кошти, та направити в Закарпатську область для працевлаштування на посади лікарів загальної практики – сімейної медицини, лікарів-анестезіологів, лікарів-лаборантів, лікарів-фтизіатрів, лікарів-патологоанатомів 50 випускників ДВНЗ «Ужгородський національний університет» замість запланованих 28».

Перед тим, нагадаємо, депутати виділили 1,2 мільйона гривень, щоб забезпечити закупівлю вакцини БЦЖ для проведення вакцинації та ревакцинації дітей проти туберкульозу.

Час Закарпаття


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp