Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді відкрили виставку унікальних робіт з дерева (Фото)

11 серпня 2015 р., 11:30

Закарпатський майстер бачить у коренесплетіннях диввижні образи

"Творець – природа, я ж просто відтинаю усе зайве", – скромно говорить про своє мистецьке обдарування Валерій Федурця. Однак роботи майстра коренепластики засвідчують протилежне: потрібно мати справді непересічне художнє бачення, аби в заплутаному, химерному коренесплетінні розгледіти, вгадати чи вигадати образ, сюжет, а вже тоді – взятися за його технічне довершення.

Як розповів автор, виконання однієї такої роботи займає близько тижня. Улюблений матеріал – вільха, адже її коріння якнайкраще відповідає всім вимогам різьбяра: м'яке, та не крихке, цілісне, без надто вираженої фактури дерева.

На експозицію, що розгорнулась в обласному музеї народної архітектури та побуту 10 серпня, автор привіз 20 виробів коренепластики, ще частина, що нині перебуває у приватних збірках як в Україні, так і за межами, присутня на фото. Роботи різні за складністю виконання та за змістом: від легких гумористичних до глибоких філософських творів.

Окрім того, представив Валерій Федурця і власні живописні спроби: зо 30 пейзажів, натюрмортів, портретів, абстрактних робіт.

Вітали художника з 50-річчям та персональною виставкою представники культури краю, побратими по пензлю та різцю (до слова, нещодавно митець вступив до Спілки професійних художників Закарпаття), а також колеги з обласного управління лісового господарства, де Валерій Федурця більше 20-ти років працює професійно і вдало поєднує роботу з творчістю.

{g}

На відкриття виставки завітали і поважні гості з закордону. Зокрема, президент Міжнародної благодійної організації "Полум'я миру" Герта Маргарет Габсбург- Лотрінген вручила Валерію Федурці спеціальну відзнаку – бронзову медаль – за майстерне виконання дерев'яної частини пам'ятного знаку "Полум'я миру", що його напередодні урочисто відкрили в географічному центрі Європи – с.Ділове на Рахівщині.

Виставка триватиме до 21 серпня, повідомили в Управлінні культури Закарпатської ОДА.







Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp