Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородцям показали війну очима донеччан (Фото)

12 вересня 2015 р., 12:49

Між Маріуполем та Ужгородом 1800 кілометрів відстані, але біда, яка зараз там близька нам як ніколи

Учора в Ужгороді, в обласному музеї народної архітектури та побуту відбулася виставка робіт донецьких художниць Олени Украінцевої та Ганни Торкаєнко. Виставка має промовисту назву «Маріуполь на межі».

11 вересня в Ужгороді, в обласному музеї народної архітектури та побуту відбулася виставка художниць з м.Маріуполя Олени Украінцевої та Ганни Торкаєнко. Виставка називалася «Маріуполь на межі» й показала війну на сході очима самих донеччан.

Відкрив виставку начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба, який вручив художницям грамоти від голови ОДА Геннадія Москаля.

Грамоти від міліції О.Украінцевій та Г.Торкаєнко вручив начальник УМВС області полковник Сергій Князєв. З художницями вони давні знайомі, саме Сергій Миколайович запросив їх на Закарпаття. Аналогічні виставки Олена й Ганна проводили в облуправлінні міліції Донеччини в Маріуполі, де працював до Ужгорода полковник Князєв.

- Маріуполь – це Україна, як і Ужгород. Аби зблизити наші регіоні, ми запросили в гості цих художниць, - каже очільник закарпатської міліції Сергій Князєв.- Щоб вони показали закарпатцям, що таке війна на сході. І щоб закарпатські митці приїхали потім до них в гості. Цим буде зміцнено зв′язки між сходом і заходом України. Між Маріуполем і Ужгородом –1800 км. Але це не відстань для того, щоб ми не могли спілкуватися творчо. Саме місто Маріуполь нині перебуває на межі між життям і смертю. 600 тисяч маріупольців щодня просинаються зранку, ідуть на роботу, на навчання за 15-20 кілометрів від лінії фронту. Цю відстань легко долає артилерійський снаряд, убиваючи людей…

- Чоловік Ганни – міліціонер, мого чоловіка мобілізували в АТО, - каже Олена Украінцева. – Так ми з нею і познайомилися. Далі визріла ідея створити полотна про війну очима самих донеччан. Ми познайомилися з військовими, їздили на блокпости, малювали наших солдатів. Частину портретів дарували бійцям, інші залишали собі. Тепер вони тут, на виставці.

{g}

- Мої картини – це мій емоційний відгук, як художника і як громадянина України, на те, що відбувається на сході й зокрема у нас в Маріуполі. – каже Ганна Торкаєнко. - Коли місто нібито мирне, та люди в ньому щодня очікують наступу й готові збирати свої пожитки й тікати з дому.

Центральною картиною виставки стала «Лотова жінка» О.Украінцевої, на якій зображена молода переселенка з великими вистражданими очима, на фоні палаючих шин. Олена каже, що це картина і про Ганну Торкаєнко, яка втекла від війни з Донецька в Маріуполь…

Особливого «воєнного» колориту полотнам придають рамки, зроблені з підручних армійських матеріалів: дерев′яних уламків від ящиків для боєприпасів, гільз від патронів великого калібру тощо. А на одній з картин намальовані… звичайні армійські чоботи-берці, заповнені папером для сушки.

Виставка донецьких художниць про війну на сході викликала значний інтерес в ужгородців, мистецтвознаців, журналістів, працівників міліції. Відвідав її також очільник обласного управління СБУ Олег Воєводін.

Тепер Олена Украiнцева та Ганна Торкаєнко чекають на візит до Маріуполя закарпатських молодих митців. А після Ужгорода маріупольські художниці планують показати свої роботи в інших регіонах України.



СЗГ УМВС України в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp