Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Берегові обрали кращі бетлегеми (Фото)

21 грудня 2015 р., 18:02

Обирати серед кращих було важко

У рамках Другого різдвяного ярмарку, що проходить у Берегові з 18 по20 грудня, на центральній сцені міста відбувся оригінальний конкурс бетлегемів.

У ньому взяли участь представники 12 населених пунктів краю, які винесли на суд авторитетного журі та глядачів 16 різдвяних композицій. Арбітрів очолював відомий закарпатський поет Ласло Зан Фабіан, - пише Голос Карпат.

“Нам було не просто визначити переможців, адже всі вертепи продемонстрували неабияку підготовленість, ерудицію та майстерність інтерпретації давніх передноворічних звичаїв татрадицій, — розповів знанийлітератор. — Брали до уваги три основні критерії – сценічний одяг, чіткість декламування та співу, драматургію.”

Виходячи з цих високих вимог, журі зрештою назвало переможців. Перше місце дісталось вихованцям Еріки Міговк з берегівського Оросієва. Другими визнано юних колядників з виноградівських Шаланків (керівник Єва Колоніч). Третю позицію вибороли бетлегеми з Чоми (Берегівський район). Разом з Дипломами призерам вручили і грошові премії, відповідно 3,2 і 1 тисячу гривень.

“Ми дуже радіємо високому визнанню наших скромних старань,- каже керівник шаланківських колядників Єва Колоніч.- Прикметно, що діти самі відшуковують давні традиції колядувальників, слова віншувань, тодішні атрибути вертепу тощо. Олівер Кріж та інші й тепер знайшли чимало нових цікавинок. А Аттіла Ройко, аби виступити на сьогоднішньому конкурсі, приїхав аж з Німеччини, де зараз працює. Та найголовніше, що хлопці, призвичаївшись до цього таємничого дійства, виростуть справжніми продовжувачами даної справи і в дорослому віці. Такому сприяють і подібні нинішнім оглядини”.

{g}

А на ярмарку одночасно з реалізацією різдвяних смаколиків, сувенірів, новорічних прикрас, національного вбрання, традиційних вин та меду, верховинської бринзи, активісти громадських та релігійних організацій продовжували пригощати бажаючих хлібом зі смальцем, гарячим чаєм, солодощами. А волонтери – студенти Закарпатського угорського інституту та коледжу вишу Каталін Поллої і Жанетта Шпеник припрошували скуштувати фірмові сирні тістечка “Ракоці” 7-и видів, які приготували самі з іншимидівчатами — ентузіастами під керівництвом знаного кулінара Ілдіко Пушкаш. Виготовили їх500 штук. Отримані від реалізації кошти передадуть сиротам Берегівської школи-інтернату. До слова, такі самі тістечка разом з брендовим тортом “Федак Шарі” кілька днів тому Ілдіка Пушкаш передала дружині президента Угорщини Аніті Герцег, яка перебувала на Закарпатті з візитом “доброї волі”.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp