Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

За дверима лісництв Закарпаття ховається чимало цікавого

4 лютого 2016 р., 20:06

Чи багато ви знаєте про їхню роботу?

 Виїзний прес-тур для журналістів провели днями закарпатські лісівники. Ініціатором заходу виступив начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга. Протягом двох днів медійники мали змогу ознайомитися з роботою працівників державних підприємств Мукачівського, Мокрянського і Брустурянського лісгоспів, - повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

У ДП «Мукачівське ЛГ», яке очолює Василь Анталовський, представники засобів масової інформації відвідали цех з переробки низькоякісної деревини, що на сьогодні приносить господарству непогані прибутки. Як розповів майстер цеху Василь Шепа, обсяги виробництва залежать від якості деревини. Тут за день виготовляють до восьми кубометрів різних заготовок, зокрема паркетної фризи, деталей для виготовлення щіток, інших виробів на замовлення населення. Близько 20 відсотків цієї продукції господарство експортує за кордон, насамперед у Польщу. Реалізація через промисловий майданчик становить майже півтора мільйона гривень у місяць. Поруч на спеціальному верстаті-колуні виготовляють колоті дрова. У зимовий період, звичайно, попит на колоті дрова зменшився, оскільки більшість місцевих господарів закупила тверде паливо ще з настанням перших холодів. Але мукачівські лісівники мають складське приміщення, де їхня продукція чекає свого покупця.

Наступними місцями відвідування, за маршрутом прес-туру, стали Мукачівське лісництво і дендрарій «Березинка». Василь Анталовський наголосив, що Мукачівське лісництво належить до одних з найпотужніших в районі. Воно дає до мільйона гривень реалізації при нинішніх цінах. А майстер розсадника Наталія Слободянюк запросила журналістів у теплицю, де показала, як розпочинають своє життя різні деревні та чагарникові породи, в тому числі й екзотичні.

{g}

У ДП «Мокрянське ЛМГ» медійники зустрілися з його керівником Володимиром Куцином. Володимир Миколайович розповів про плани та здобутки свого господарства, про нелегкі будні лісівників та проблеми, які їм доводиться вирішувати в умовах сьогодення. Окремо зупинився на питаннях, пов’язаних з ліквідацією наслідків минулорічного грудневого паводка. Учасників прес-туру насамперед зацікавив міст, зведений на спеціальних залізобетонних палях в урочищі Мирний незадовго до виникнення паводкової ситуації. Така цікавість була невипадковою. Річ у тім, що в той час, коли подібні споруди не витримали натиску великої води, мокрянський міст вистояв, успішно витримавши таким чином випробування стихією. Зводила його бригада «Мукачівського мостобуду». Обійшовся міст лісогосподарству у 844 тисячі гривень. Раніше він був дерев’яний і кілька разів потерпав від великої води. Тож Володимир Куцин сам ініціював проведення модернізації моста. Тепер його пропускна спроможність сягає понад сто тисяч кубометрів деревини в рік.

Найбільш насиченою виявилася програма прес-туру наступного дня, упродовж якого журналісти знайомилися з роботою Брустурянського лісмисливгоспу. Тут представники ЗМІ отримали чимало цікавої інформації, вартої не однієї публікації. Зокрема, побували у високогірному лісництві «Кедринський», де лісничий Василь Золотар розказав про тамтешній кедринський заказник, переповів легендарну історію закладення парку Масарика (колишнього чехословацького президента), а також чимало жартівливих бувальщин із життя своїх колег. Журналісти відвідали спеціальну сушарку, де із шишок добувають насіння.

Директор ДП «Брустурянське ЛМГ» Михайло Бігун запропонував журналістам подивитися, як проходить кінне трелювання, а також оглянути кінний розплідник. Мали змогу учасники прес-туру поспілкуватися і з племінником легендарного лісівника, Героя соціалістичної праці, Івана Чуса, лісничим Турбатського лісництва Дмитром Чусом.

Загалом журналісти залишилися задоволені поїздкою, котра виявилася не лише цікавою та змістовною, а й корисною, адже чисте повітря і мальовничі гірські краєвиди – найкращий спосіб відпочити від міської суєти.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp