Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Понад півсотні унікальних ікон представили в Ужгороді (Фото)

13 лютого 2016 р., 19:47

Є навіть ікони, написані на камені

В обласному музеї народної архітектури та побуту відкрили виставку робіт учасників іконописної майстерні "Небо на землі" з м.Миколаїв.

Майстерня заснована в 2004-му році з ініціативи отців-богословів Михайла Шполянського та Сергія Павелка й нині об'єднує плеяду талановитих іконописців: Марію Павелко, Катерину Цирулік, Костянтина Самойленка й Наталю Соболєву. Майстри працюють за старовинними технологіями та з використанням лише натуральних матеріалів, значну частину з яких виготовляють власноруч.

Експозиція складається з понад півсотні робіт, серед яких і канонічний іконопис, виконаний у традиційній техніці ячної темпери, і сучасні авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних шкіл іконописання. В останній збірці, зокрема, представили ікони, написані на камені та створені у техніці гарячої емалі – це направду виняткові роботи, які змістовим та енергетичним наповненням звертають духовних першоджерел, але в більш актуальному формальному вирішенні.

"Ми наполягаємо на тому, що ікона – це не лише святиня, але й мистецтво, а отже – має відповідати своєму часу, набувати нових тлумачень і розвиватись у новій естетиці", – пояснила представниця іконописної майстерні Марія Павелко. Також мисткиня висловила надію, що для закарпатських цінителів прекрасного "Стрітенські зустрічі" стануть зустрічами не просто з мистецтвом, а й із Богом та, зрештою, з самими собою.

На високій мистецькій вартості представлених ікон та на доречності їх презентації саме в ці святкові для християн дні – наголосили і представники культурно-мистецької спільноти краю та духовенства й у свою чергу теж закликали мешканців і гостей Закарпаття відвідати виставку до 20 березня, - повідомляє Управління культури Закарпатської ОДА.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp