Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Дорога, що веде лісними стежками

24 липня 2016 р., 17:44

Фелікс Гербут відзначив ювілей.

Про життєвий шлях -відверто.

 

18 липня відзначатиме 80-літній ювілей кандидат сільськогосподарських наук, відомий учений-лісівник та наставник студентської молоді Фелікс Гербут.

 

Фелікс Федорович народився 1936 року в с. II Мар’янівка Васильківського району Київської області. У 1952-му закінчив семирічку в рідному селі, а в 1956-му – середню школу смт Гребінки. З 1956 по 1961-й навчався в Українській сільськогосподарській академії наук на лісоінженерному факультеті та отримав спеціальність інженера-механіка по машинах і механізмах лісової промисловості й лісового господарства. З 1961 по 1968-й роки працював у Мукачівському лісокомбінаті тресту «Закарпатліс» на посадах старшого й головного механіка. З 1968 по 1971-й навчався в аспірантурі Українського науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г. Н. Висоцького (м. Харків).

Із 1971-го Фелікса Гербута направили на роботу в Мукачево молодшим науковим співробітником Закарпатської ЛДС. Упродовж восьми років він працював старшим науковим співробітником згаданої установи. При цьому в 1973-му захистив кандидатську дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата сільськогосподарських наук при вченій раді Харківського сільськогосподарського інституту ім. В. В. Докучаєва за спеціальністю «Лісові культури, селекція, насінництво і озеленення міст» на тему: «Розробка технології підготовки ґрунту під лісові культури в передгір’ї Українських Карпат». У 1984 році ВАК при РМ СРСР присвоєно Феліксу Федоровичу вчене звання старшого наукового співробітника.

Із 1988 по 2002-й Фелікс Гербут працював заступником директора Карпатської ЛНДС по науковій роботі. За цей час він був тут постійним виконавцем науково-дослідної тематики по лісовідновленню, з доглядових рубок, реконструкції насаджень, технології і механізації лісогосподарського виробництва.

Із 2008 року працює доцентом кафедри лісівництва географічного факультету Ужгородського національного університету. Викладає курс лекцій та практичних занять із «Дендрології», «Лісових культур», «Механізації лісового та садово-паркового господарства», «Пірології» тощо.

За результатами своїх досліджень опублікував 135 наукових робіт, у тому числі низку монографій. Фелікс Федорович є автором і спів­автором 18 рекомендацій по виробництву, які впроваджені в лісове господарство. А ще він – автор двох винаходів у сфері лісового господарства.

У 1986-му був учасником Всесоюзної виставки народного господарства і нагороджений бронзовою медаллю. В цьому ж році удостоєний медалі «Ветеран праці». За вагомі досягнення в лісовій науці та лісовому господарстві в 2006-му нагороджений знаком «Відмінник лісового господарства України», а в 2011-му – відзнакою «Почесний лісівник України». За добросовісну працю на ниві лісового господарства неодноразово нагороджувався почесними грамотами Закарпатської обласної ради за персональний вклад у навчальний процес по підготовці фахівців лісового господарства. Член науково-технічної ради «НПП «Зачарований край», президії обласного Товариства охорони природи та громадської ради при Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Навіть напередодні 80-річчя до Фелікса Гербута, враховуючи його досвід і енциклопедичні знання, за консультаціями звертаються працівники лісового господарства, аспіранти, студенти, трудівники зеленого господарства. Займаючи активну життєву позицію, Фелікс Федорович став еталоном поведінки справжнього лісівника, науковця, наставника молоді, прекрасного сім’янина.

З нагоди ювілею ми щиро вітаємо Фелікса Федоровича Гербута й бажаємо йому міцного здоров’я, довгих років життя і плідної праці на ниві лісового господарства та виховання майбутніх лісівників.


Колектив Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства;УкрНДІгірліс;кафедра лісівництва УжНУ;громадськістьм. Мукачево

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp