Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Міжгірщина: Лісівники ліквідують завали сміття

1 серпня 2016 р., 09:25

І просять краян залишатися людьми

Прибирайте за собою.

Мальовнича гірська місцевість Закарпаття – куди лиш не кинь оком, то всюди просто райські куточки. Звісно, так і бажається відпочити на лоні природи, щоб насолодитися чарівною красою верховинських видноколів, легко подихати ароматом повітря, настояним на хвої.

Протягом останнього місяця, лісівники Міжгірського лісгоспу ліквідували в лісових масивах більше сотні стихійних сміттєзвалищ. Особлива увага приділялася лісовим масивам вздовж автотрас, біля рекреаційних пунктів та біля заповідної зони.

За словами директора ДП "Міжгірське ЛГ" Івана Барни, у подібних міні-зонах з малими архітектурними спорудами – столами і лавицями, бесідках, що можна запримітити, зокрема, на Торунському і Синевирському перевалах, у Пилипці біля водопаду чи Келечині у сусідстві з цілющим мінджерлом та інде, тільки любуйся навколишньою красою гір, відновлюй сили! Ліс – це дійсно унікальний дар нашої планети, його користь просто не оцінити. Так і хочеться висловити щиру вдячність міжгірським держлісгоспівцям як за турботу до “зеленої ниви”, так і до нас за благоустрій її територій у різних місцях.

Щоправда, жаліються лісничі Міжгірського та Вучківського лісництв Ігор Роман та Андрій Романишин, дуже прикро, коли одні будують, а інші руйнують. "Раз за разом фіксуються факти безглуздого знищення цих цінностей. Мало того, що подібні об’єкти цинічно подряпані ножем “автографами” безкультурних відпочиваючих, інколи й викарбуваними нецензурними словами, але й траплялися випадки, коли безслідно зникали лісові “меблі”, як, приміром, одного разу на піку Торунського перевалу. Це гріх перед громадськістю, адже вони призначалися для їхнього блага".

Красиві альтанки і столи зі зручними лавками, дитячі ігрові майданчики, і навіть спеціально обладнані місця для вогнищ, сміттєзбірники і тому подібне. Важко не помітити, що все тут зроблено зі смаком і любов'ю, щоб перебування на природі було зручним і приємним. Зрозуміло, що створення такого пункту вимагає коштів і людської праці. Особливо, якщо врахувати, що таких місць відпочинку навколо Міжгірщини створено понад три десятки.

Однак, лісівники вже зараз б'ють на сполох!

- Ще не дочекалися ми іноземних гостей, як наші співвітчизники почали спілкуватися з природою «по-нашому». Красиві місця для відпочинку люди перетворюють в сміттєві звалища. З таких пунктів, співвітчизники примудряються красти цілі альтанки. Не допомагають навіть різні способи укріплень таких споруд, - кажуть в Міжгірському лісгоспі.

Така ж ситуація і з прибиранням узбіч доріг від сміття.

- Хоч кожен день їх забирай від обгорток, кульків і порожніх пляшок, а ситуація не змінюється: вранці прибрав, а до вечора знову накидали, - скаржаться лісівники.

Лісівники вкотре звертаються до громадян з проханням залишатися людьми на лоні природи і заодно попереджають: за засмічення державного лісового фонду передбачена адміністративна відповідальність.

Охоронці зелених скарбниць резонно звертаються ще раз до всіх любителів відпочинку в лісі – не смітіть, бо природа – це наша матінка. Отож, будьмо цивілізованими людьми.На знімках: один з рекреаційних пунктів у підніжжі Синевирського перевалу; встановлені панно – це теж справа рук держлісгоспівців.


Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp