Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття має ще одну родзинку (ФОТО)

7 серпня 2016 р., 19:36

Чудовий водопад

Природа дивує.

Для себе водоспад Скакало на Мукачівщині відкрили 2008 року. Тоді ще ні gps-навігаторів не було, ні якихось інфо в інтернеті. Подруга десь вичитала, тож однієї прекрасної суботи наша трійця (ще моя сестра) вирушила на пошуки природного дива.

 

Добиралися з Ужгорода до Мукачева. А звідти потрібно було їхати до туристичного комплексу «Водограй». У касі автовокзалу слушну підказку дати не могли, а поради селян на вокзалі різнилися. Врешті виявилося, що потрібно сідати на приміський автобус десь на бічній вулиці неподалік центру. Якщо добре пригадую, то це був рейс «Мукачево – Нижня Грабівниця». Їхали недовго. На наше прохання водій зупинився біля «Водограю». А вже там зайшли на територію туристичного комплексу. Охоронець закладу виявився дуже люб’язним і не тільки підтвердив, що ми на вірному шляху, а й показав лісову дорогу до водоспаду. Ще й пофіглював: «Та, дівочки, туй 5 минут іти».

Виявилося, що не 5 хвилин, а годину, але подорож безлюдним лісом була захопливою. Ми багато подорожуємо, але по таких каменюках-валунах лізли вперше. Враження, що їх сюди хтось спеціально завіз. Чесно, трохи переживали, бо могли заблукати, але заспокоювало, що маємо орієнтир для повернення – турбазу.
Ура, ми на місці! Водоспад відкрився нам із висоти. Звісно, це не величний Шипіт, та все ж... Тоді ми прозвали Скакало дитям Шипоту. Щоб підійти до струменів води, спускалися вниз. Не повірите, але знайшли навіть природні східці – поплетені коріння дерев. Нашій радості не було меж, бо ж відкрили для себе ще одну природну родзинку Закарпаття. Вода чиста, набрали навіть у пляшки. Тут хотілося бути якнайдовше, але непокоїли думки про те, як добиратимемося додому.
Поверталися тією ж дорогою. На турбазі знайомого охоронця вже не зустріли. Чекали автобус, і він таки прибув….

Нині в мережі вже можна знайти інформацію про водоспад Скакало. Виявляється, він вважається гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення. Розташований в урочищі Нижнє Грабовище, за 3,5 км від смт Чинадійово (тож можете вирушати на пошуки і звідси).

Загальна висота водоспаду — понад 4 м. Утворився на місці виходу на поверхню вулканічних порід, про що свідчать скельні стрімчаки в глибині лісу з боків водоспаду. Кам’яна гряда, що перетинає лісистий схил гори, перепиняє шлях потічку, який впадає в річку Матекова (права притока Латориці). Струмок трьома ступенями зривається з уступів, утворюючи каскад потічків, що немов скачуть із каменя на камінь. Від цього й назва. Нині від санаторію «Водограй» до водоспаду веде маркована стежка.

Оксана ШТЕФАНЬО, газета "Новини Закарпаття"
Фото М.ШТЕФАНЬО




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp