Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді заснували клуб імені чеського письменники, який свого часу відкрив світу Закарпаття

29 травня 2014 р., 15:49

Чеський літературознавець Рудольф Гавел якось написав, що Іван Ольбрахт «сказав чеському читачеві про Закарпаття більше, ніж усі державницькі газети й журнали за попередні понад десять років…»

В Ужгороді відбулося організаційне засідання українсько-чеського інтелектуального клубу ім. Івана Ольбрахта. Ідея його створення належить журналістові та письменнику Олександрові Гаврошу.

- Впродовж 1919-1939 років Закарпаття було частиною Чехословацької Республіки. За ці двадцять міжвоєнних років у Чехії витворився цілий культурний пласт під назвою «Підкарпатська Русь». На жаль, досі він до кінця невивчений, тому повністю невідомий ні сучасним українцям, ні чехам, - каже пан Олександр. Тісні стосунки Закарпаття з Чехією тривають і досі. Чеські туристи є частими гостями Колочави, а закарпатці масово працюють у Чехії (кількість українців там сягає 200 тисяч людей). Тому виникнення клубу, метою якого є краще розуміння один одного, цілком логічне.

Наша мета – створення інтелектуального продукту, який сприятиме пізнанню двох сусідніх і братніх слов’янських народів. У першу чергу, це перекладацька діяльність (на превелике щастя, в УжНУ нарешті з’явилася богемістика); це дослідження і публікації про минуле і сучасність Чехії та України; це сприяння культурному представленню Чехії на Закарпатті (виставки, зустрічі, презентації, обміни) і навпаки – представлення Закарпаття у Чехії; це створення «чеської» полички чи куточка в Закарпатській обласній науковій бібліотеці тощо.

Зібрання клуб планує проводити раз на місяць із загальним обговоренням та довільною ініціативою всіх учасників. Таке спілкування можна назвати і культурним дозвіллям. Кожен, хто хоче і може прислужитися в тій чи іншій мірі українсько-чеському порозумінню, є бажаним і цікавим. І не тільки з огляду на те, що його активістами є журналісти, письменники, перекладачі, студенти, викладачі, але й через завдання, які клуб ставить перед собою.

День



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp