Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Які перспективи розвитку транскордонного співробітництва в басейні Тиси

30 вересня 2016 р., 18:45

Аби співпраця була налагодженою

І дієвою.

26 вересня 2016 року начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак взяв участь у засіданні круглого столу за участі Віце-прем’єр-міністра із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе щодо розвитку транскордонного співробітництва в Закарпатській області.

На засіданні піднімались питання перспективи відкриття нових міжнародних пунктів пропуску, розбудови транспортної інфраструктури і приєднання до міжнародного транспортного коридору, проблеми житлово-комунального господарства, водного господарства, а також економічного розвитку.

В контексті проблематики водного господарства Віце-прем’єр-міністр була інформована про стан справ, а також звернено увагу на найбільш проблемні моменти та перепони на шляху до подальшого успішного розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області в галузі водного господарства.

В першу чергу начальник БУВР Тиси закцентував увагу на недостатній готовності впровадження Україною Директив ЄС в сфері водного господарства та темпів апроксимації законодавства ЄС. Ці заходи передбачають не тільки прийняття рішення щодо виконання тих чи інших завдань, але й потребують відповідного фінансування. Це стосується в першу чергу виконання картування паводкових ризиків та підготовки планів управління паводковими ризиками згідно Паводкової Директиви ЄС, які вже виконані всіма нашими сусідніми країнами членами ЄС.

Окрім цього нагальним питанням у співробітництві з угорською стороною залишається розбудова активного протипаводкового захисту, а саме будівництва протипаводкових резервуарів, в тому числі для обводнення територій, а також проведення реконструкції дамб спільного інтересу до нових розрахункових рівнів.

До 2012 року Українською Стороною виконувались проектні та будівельні роботи в рамках фінансування національної протипаводкової програми, однак внаслідок систематичної відсутності фінансування протягом останніх років багато першочергових для прикордонних територій завдань залишаються невиконаними, що викликає неабияку стурбованість фахівців не тільки з української сторони, але й угорських сусідів.

Надія покладається на проекти міжнародної технічної допомоги, в реалізації яких БУВР Тиси має значний позитивний досвід, однак тут теж є свої нюанси. На жаль, станом на сьогодні існує невизначеність у питанні планування проектування і будівництва об’єктів протипаводкового захисту, фінансування яких можливе при дольовій участі Української Сторони в реалізації водогосподарських проектів на території Закарпатської області у рамках майбутніх операційних програм прикордонного співробітництва. Не маючи можливість профінансувати повністю певний об’єкт з держбюджету, від нас вимагається внесення хоча б 10-ти відсоткового національного внеску у його реалізацію, однак і тут ми стикаємось з проблемою відсутності фінансування, а пошуки в бюрократичних лабіринтах, як правило завершуються тупиком.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp