Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У які прикмети вірять закарпатці?

15 червня 2017 р., 09:20

У понеділок уранці обов’язково треба вставати з правої ноги.

Бо якщо встанете з лівої, то потім є вірогідність, що в каву замість цукру насиплете собі ложку солі. А дорогою на роботу зашпортаєтеся об сусідського чорного кота Ваську. І це лише тому, що ви встали з лівої ноги.

Взагалі кажуть, що понеділок – день важкий. І не тільки тому, що вранці важко голову підвести з подушки після веселих вихідних.

З ним пов’язано чимало забобонів і прикмет. До прикладу, у понеділок не можна нікому позичати гроші, скуповувати продукти, робити великі придбання взагалі не можна, як і виносити сміття, кричати на дитину, сваритися з сусідами та керівниками на роботі, гоститися (бо весь тиждень пройде у п’янці), кудись далеко їхати. Ба більше: у понеділок деякі хірурги не оперують хворих, священики не хрестять дітей, банки не видають кредити… Народ наш таки дуже забобонний. У що вірять закарпатці – читайте в цьому дослідженні, яке не радимо сприймати надто серйозно.

Гроші – зло чи добро?Я до грошей ставлюся лише позитивно. Знаю, що в греко-католицьких храмах ксьондзи моляться за фінансовий успіх своїх парафіян. У православних російського патріархату священики переконують, що гроші – це зло. Дамо спокій церкві та священнослужителям, але про фінанси поговоримо.

Я не зичу нікому гроші у вівторок, бо в пам’ять врізалися слова одної продавчині, що все життя буду в боргах. Цікаво ж, правда? Ця ж жінка розповіла, що гроші за покупки не можна давати прямо в руки касиру. Треба ставити на піднос. До речі, рекомендується брати їх лівою рукою, а давати – правою. Позичати треба на молодий місяць, а повертати – на старий. Тут є нюанс: обов’язково віддавайте борг дрібними купюрами. Чим їх більше – тим краще. Гроші не люблять, коли їх позичати ввечері або рахувати після заходу сонця. Бо тоді їх не буде зовсім. Купюри на ніч кладуть під клейонку – кажуть, що так їх вистачить надовго. Є таке повір’я: якщо почуєте кування зозулі, то обов’язково потрусіть портмоне. Навіщо, спитаєте? Це для того, щоб вони «водилися» у вас.

Пригадую, як у дитинстві бабка робила мені зауваження, коли я свистіла. Мовляв, грошей у ня не буде, як виросту. А ще казала, що нечиста сила спілкується між собою за допомогою свисту. І якщо буду свистіти, то приведу її, нечисту силу, в хату. Відтак вона з’їсть усі заощадження батьків.

Ніколи не підбирайте копійки на перехресті. Наприклад, у селі розкиданого дріб’язку – на кожному розпутті. Та якщо помітили під ногами рідні українські 5 – 10 копійок, краще обходьте їх. Ці гроші сільські босоркані кидають, аби задобрити нечисту силу. У такий спосіб можна одержати замість кинутої речі щось більш коштовне. Але це вже інша парафія – ворожіння. Бо гроші – енергетичний матеріал, на який часто накладають чорну й білу магію. До речі, на стіл не можна класти шапку, ключі, гребінець, порожні пляшки, бо це до втрати грошей. Змахувати крихти зі столу означає добровільно відмовлятися від прибутку. Тому краще користуватися ганчіркою.

Для того, щоб гроші водилися, потрібно з радістю отримувати нехай і невелику зарплату. Крім того, їх потрібно зберігати в спеціальному місці: гаманці або скриньці. Кидати на столі й зберігати в сумочці не можна – перестануть «водитися».

Отримати зарплату новенькими купюрами вважається доброю прикметою – до швидкого прибутку. А чи чули ви, що якщо стригти нігті по вівторках і п’ятницях – дохід буде більшим? Для того, щоб гроші любили вас, першу зароблену купюру не можна витрачати. Її потрібно зберігати в гаманці. Для збільшення капіталу багато хто користується спеціальними талісманами. Це може бути фігурка японського божка з золотими монетами або ж монетки, перев’язані червоною стрічкою.

Існує і спеціальне грошове дерево. Ті, хто хоче, щоб у хаті завжди був достаток, садять його й ретельно за ним доглядають. У мене вдома теж росте таке, але воно якесь анемічне. Я часто гублю гроші. Спершу шкодувала за ними. Але потім хтось сказав, що не варто. У таких випадках треба помолитися «Отче наш» і про себе сказати: «Дякую, Господи, що взяв грошима!». Подейкують також, що не можна ставити сумку на підлогу. Краще вішати її на стілець або класти на крісло – це до грошей.

До речі, там, де я народилася, побутує повір’я, що чим більше на тілі людини родимок, тим вона багатша, а якщо на тілі – «джунглі», то це ознака успішності. Тому, дівчата, вибирайте собі волохатого чоловіка.

А що люблять гроші? Виявляється – рахунок! Тому рекомендується їх регулярно перераховувати. На молодий місяць можна показати монетку або купюру, а ще краще – відкрити гаманець так, щоб місячне світло потрапляло в нього. Тоді гроші будуть рости разом із місяцем. Вони також люблять, коли їх поважають. І не люблять, коли трясуться над ними. Тому не варто шкодувати давати милостиню. Але не циганам. Бо останні, кажуть, відбирають фінансову удачу.

Не можна, щоб вдома постійно текла вода або кришка унітазу була відкритою. Це призведе до «витоку» фінансів. Але якщо віник ставити ручкою вниз – гроші обов’язково будуть водитися.

Не знаю як у кого, але особисто в мене перед зарплатою завжди свербить ліва долоня. От коли шкрябає права долоня, то я розлучаюся зі своїми кровними. Якщо вас не впізнав знайомий – це не обов’язково до багатства. Можливо, ви просто змінили колір волосся, зачіску чи просто постаріли. Але вірна прикмета на великі гроші, коли на вас із дерева упав павук чи над головою пролетіла пташка.

У вашому будинку скриплять меблі…Не поспішайте викликати екстрасенсів чи екзорцистів. Це не домовик і не полтергейст ґаздує. Просто ваші меблі дуже чутливі до зміни погоди. А коли сусіди скаржаться, що у вас сильно поскрипує ліжко – тоді треба змастити пружини чи купити нове.

Уважно стежте за домашніми капцями. Коли ви залишаєте їх у перехрещеному положенні, то таким чином накликаєте на себе біду. Не вимітайте пилюку з власного будинку до порогу, бо вимітаєте удачу. А щоб вас не спіткало нещастя, обов’язково повертайте в руках ніж, яким ріжете хліб або яблуко. Робити це треба з усмішкою.

Лідером серед забобонів і страшних прикмет є дзеркало. У народі кажуть, що воно пов’язує два світи: живих і мертвих. Не знаю чому, але й нині люди свято вірять: якщо ненароком розбити дзеркало, то чекай на смерть близької людини, або ж у хаті сім років гостюватиме нещастя.

Нині дзеркало – необхідна річ у будинку. Воно є всюди: в дамських сумочках, салонах краси, магазинах, будинках культури, старовинних замках. Кажуть, що люстро накопичує в собі енергетику людини. Тому небажано молодим дівчатам довго милуватися собою – це краде вроду. Заборонено одночасно двом незаміжнім дивитися в одне дзеркало, бо вони закохаються в одного хлопця. Не можна давати своє люстерко подружці: є вірогідність, що вона відіб’є твого коханого.

Натомість коли в хаті на столі лежить покійник, то прийнято закривати дзеркала білим полотном. Чому? Бо вночі можна побачити в ньому душу померлого.

Цікаво, що немовлят і малюків до року не рекомендують підносити до люстерка. Вони можуть злякатися. А коли ви раптом повернулися з порога, то обов’язково зазирніть у дзеркало. І скажіть власному відображенню тричі «привіт». Це щоб не зурочити удачу. Не прийнято сидіти спиною до люстерка – воно висмоктує з людини життєві сили та енергію.

Розсипана сіль – на сварку, розсипаний цукор – на кохання!Найчастіше ненароком ми розсипаємо сіль. І затим завжди знайдемо з ким посваритися. Бійтеся й розсипаного чорного перцю чи сірників. Невістці це загрожує великою сваркою зі свекрухою. Найкраще розсипати цукор, але ненавмисно. Бо це свідчить про те, що у вас хтось таємно закоханий.

Одного разу в мене закінчилася сіль. Я попросила трохи в сусідки. Вона відмовила, пояснивши, що не хоче сваритися зі мною, мовляв, не можна зичити цибулю, сірники, порошок. Тож якщо ви хочете жити з сусідами мирно – то краще не зичити в них нічого. Бо як говорить китайське прислів’я: «Нема нічого гіршого, ніж поганий сварливий сусід!». Але наше життя таке, що від сусіда не можна нічого не зичити. Тому коли повертаєте взяте раніше відро, кошик, сумку, тарілку, банку, кружку – необхідно щось туди покласти. Тоді й вам буде прибувати.

На Закарпатті чимало прикмет, пов’язаних із одягом. На Хустщині не дай, Боже, вдягти навиворіт труси чи светр. Це, кажуть, на бійку. На Ужгородщині почула трактування з точністю до навпаки – це на велику удачу. Цікаво, що труси радять одягати навиворіт спеціально, щоб вас не зурочили. Чи пришпилювати до них булавку. А в сумочці носити свячену сіль – аби зло минало. До речі, якщо першим ви надягаєте лівий рукав – чекайте біди. Якщо правий – на приємну зустріч із давнім другом. Ненароком пропалили праскою сукню – на зраду коханого.

А тепер подивіться уважно на своє взуття. Якщо хочете нові босоніжки, то старі треба комусь віддати. В жодному випадку не можна викидувати на сміття. А чи знаєте ви, що підошва черевика використовується в любовній магії? Для цього зі взуття коханого чи коханої треба нашкребти трохи недоносків, скачати в кульку і спалити на відкритому вогні. І будьте певні: ваше щастя у ваших руках. Ну а якщо спершу взути правий чобіт, а потім – лівий, цілий день буде щастити. Якщо навпаки – чекайте неприємностей. А дівчина, котра переступить через поріг в одному черевику, матиме лисого чоловіка.

А що ви знаєте про «гомбиці»? Виявляється, ще Володимир Даль писав, що слово «ґудзик» походить від «лякати». І це – наслідки народних вірувань. Дотепер людина при зустрічі з чорним котом хапається за ґудзик – на удачу! У кожного з нас буває, що ми неправильно застібаємо ґомбиці. Так-от: це – на дрібні неприємності. Відірвали ґудзик – можете зганьбитися. Впаде з рук гребінець – теж саме. Тому треба притоптати його правою ногою, щоб відвернути погану ситуацію. Якщо жінка виходить із дому з невимитою головою й без макіяжу – то обов’язково зустріне всіх своїх знайомих, котрі потім будуть обмовляти її.

Цікаво, що недоїдене й недопите чи порожня пляшка на столі – на сльози. Стоїш на порозі – кличеш проблеми в хату. Колишеш ногами – гойдаєш чорта, а відтак і розгойдуєш проблеми. Зайвий столовий прибор на столі – до небажаних гостей. Випадають вії – прийде лист від людини, з котрою довгий час перебуваєте в розлуці. Падає віник – хтось із далеких родичів приїде. До вашого порогу пристрибали жаби – хтось у родині захворіє. Святкуєш власне сорокаріччя – скоро помреш.

Словом, усіх прикмет не перелічити. І скільки не переконуй людей не вірити в них – усе одно хтось та вірить.

Маріанна ШУТКО, газета "Новини Закарпаття"


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp