За декілька останніх років ринок лікарських препаратів насичено різними порошковими гарячими напоями, які нібито ефективно перемагають застуду за перших симптомів. Необхідно лише випити чудодійний напій. Але у пакетиках «чудо»-препарату приховані деякі сильні хімічні речовини, які, з одного боку, «приборкують» симптоми застуди, а з іншого – «б’ють» по шлунково-кишковому тракту й організму в цілому.
Вишневий чайЧорний чай, вишневий сік, лимон мед чи цукор, кориця (все за смаком).
Лимон порізати тоненькими кружальцями, скласти в каструльку. Додати цукор чи мед, вишневий сік, залити теплим чаєм і злегка проварити. Потім додати корицю.
Фруктова сангріяСклад: лимон, мандарин, апельсин, яблуко, цукор, кориця, сухе червоне вино.
Лимон, мандарин, апельсин, яблуко нарізати дольками. Залити теплим червоним вином, настояти. Перед вживанням посипати корицею.
Напій «Малинка-вітамінка»Бореться з вірусами, активізує імунітет. Склад: листя та ягоди малини, чорний чай морквина, мед, лимон.
З моркви вичавити сік, листя малини залити окропом, настояти. Процідити, додати гарячий чай, сік лимона, мед.
Примітка: не вживати у разі високої температури.
Пунш «Бадьорість»Підвищує працездатність. Склад: чорна зварена кава, червоне сухе вино, лимон, цукор, кориця.
Лимон натерти, додати теплу каву, вино, цукор, корицю, перемішати, підігріти та вживати, але не зловживати.
Напій «Вітамінний»Його можна вживати з медом. Склад: корінь оману, сік калини, мед, ізюм.
Подрібнити та зварити корінь оману, додати ізюм, дати постояти 10—15 хв, процідити. Додати сік калини мед, вживати за застуди 3-4 рази на день.
Глінтвейн «Медове яблучко»У разі запалення горла діє як пом’якшувальний засіб, полегшує дихання, зупиняє напади сухого кашлю. Склад: біле сухе вино, мед, яблука, кориця, мускатний горіх.
Яблука почистити нарізати, додати вино та варити 3—5 хв. Настояти, додати мед і вживати на ніч.
Кава з перцемНапій має високий тонізуючий ефект. Пити потрібно не пізніше ніж за 5—7 годин до сну. Склад: кава, цукор, червоний перець, сіль, масло.
Мелену каву зварити з цукром. Додати сіль, масло та перець. Ще раз закип’ятити і можна вживати.
Напій «Святковий»Крім протизастудного ефекту, позитивно впливає на склад крові (сприяє збільшенню червоних кров’яних тілець). Склад: червоне сухе вино, цукор, ізюм, лимон, гвоздика.
Об’єднати всі компоненти, нагріти, настояти, вживати на ніч.
Підготувала