Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді можна побачити найбільший вежовий хронометр із Франції

29 липня 2014 р., 16:18

А також сонячні, олійні, пісочні, механічні і навіть вогняні годинники. Деякі з них передала Чопська митниця.

В одній із зал Ужгородського замку триває виставка годинників. Автором ідеї є Михайло Джахман – працівник відділу історії Закарпатського краєзнавчого музею.

Експонати, представлені на виставці, – це сонячні, олійні, пісочні, вогняні й механічні годинники. Родзинкою експозиції є найбільший вежовий хронометр із Франції. Музейна колекція формувалася від 1960 року. Більшість зібраних годинників викуплені з приватних колекцій, деякі з них передала Чопська митниця.

У фондових зібраннях Закарпатського краєзнавчого музею помітне місце посідає колекція годинників другої половини ХІХ – ХХ століть, які певною мірою відображають дух тої епохи. Нині у фонді налічується понад 100 часомірів. Михайло Джахман зробив акцент не деяких з них:

«Одним з особливих експонатів виставки є кишеньковий годинник зі США, виконаний у керамічному корпусі, з унікальним механізмом. Зауважу, що таких у той період не виробляли навіть у Швейцарії. Також є наручний годинник, подарований президентом Л. Кучмою ветеранові Великої Вітчизняної війни. А найбільшу увагу колекціонерів та аматорів привертає годиник-ротатор, виготовлений на початку ХХ століття у Австрії, – він має ексклюзивний механізм».

На виставці можна було побачити і відтворену майстерню ужгородця Людвіга Вейза, де вироблялися чохли на годинники, а ще – знайомий багатьом ужгородцям годинник зі старої будівлі міського вокзалу.

«Дуже сподобалися настінні годинники – один із таких хотіла б собі додому», – каже відвідувачка виставки Христина Гозда. «А мене зацікавили вогняні й олійні годинники, – захоплено мовить Станіслав Єгоров. – Взагалі вперше про такі почув. Їхня техніка роботи вражає».

Ірина Балог, студентка відділення журналістики


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp