Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатська прокуратура відзвітувала за виконану роботу

9 серпня 2014 р., 17:24

Хоч і розуміє, що нікому не потрібні статистичні цифри.

Під час проведення розширеного засідання колегії було підведено підсумки роботи органів прокуратури Закарпатської області у нелегкий для держави час.

Зокрема, Олег Сидорчук наголосив, що наразі Україна переживає один з найскладніших періодів своєї історії – окупація Криму, пограбована економіка, війна на Сході.

Дотримання законів - це основа державного устрою, і наразі, як ніколи, органи прокуратури, мають стати надійною запорукою відновлення законності та правопорядку в країні. На виконання вимог суспільства діяльність правоохоронних органів Закарпаття спрямована на посилення протидії корупції. Основні напрями цієї роботи визначені нами на координаційній нараді керівників правоохоронних органів області, яка відбулася у червні поточного року.

Відтак, упродовж цього періоду до суду скеровано 38 обвинувальних актів, що удвічі більше ніж за такий же період минулого року, у стільки ж зросла кількість посадовців, притягнутих до відповідальності за корупцію (40). Забезпечено відшкодування більше 60% завданих корупційними злочинами збитків (встановлено 59 тис.грн., відшкодовано 41 тис.грн.). Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції надіслано до суду 44 (у минулому 33) протоколи про корупційні правопорушення. За результатами судового розгляду 20-ти протоколів до відповідальності притягнуто 19 корупціонерів.

Ужиті заходи сприяли тому, що кількість зареєстрованих злочинів за 6 місяців поточного року, порівняно з аналогічним періодом минулого, зменшилась майже на 15% і є однією з найменших у державі. Він також відзначив, що внаслідок скоординованих заходів правоохоронних органів, упродовж зазначеного періоду рівень злочинності на Закарпатті залишався одним із найнижчих у державі.

Це ж стосується слідства в прокуратурі області. Нашими слідчими до суду з обвинувальними актами скеровано 29 кримінальних проваджень, питома вага яких у два з половиною рази більша ніж по державі і є одним з найкращих показників в Україні.

Підвищилася ефективність прокурорської діяльності з нагляду за додержанням і застосуванням законів. На 40% (з 59 до 83) збільшилась кількість зареєстрованих кримінальних проваджень за наслідками наглядових перевірок, у стільки ж більше проваджень скеровано до суду (з 14 до 20). За документами прокурорського реагування відшкодовано понад 4,4 млн. грн., з яких більше 1 млн. грн. до бюджету. Близько 1,3 тис. посадовців притягнуто до відповідальності.

Значну увагу приділено захисту конституційних прав громадян, передусім щодо своєчасного отримання винагороди за працю. За втручання прокурорів громадянам виплачено 2,5 млн.грн., заявлено позови на суму понад 600 тис. грн.При цьому, завдяки ефективному здійсненню прокурорами процесуального керівництва, активізовано роботу із розкриття кримінальних правопорушень. Завершено розслідування низки актуальних корупційних проваджень, викрито факти розкрадання бюджетних коштів, зловживань у сфері земельних відносин тощо.

Водночас, відзначивши ряд позитивних напрацювань, прокурор Закарпатської області наголосив на необхідності переорієнтування роботи прокуратури до вимог сьогодення. 

«Людей цікавлять реальні результати роботи щодо захисту їх прав, боротьба зі злочинністю, а не кількість внесених до ЄРДРу чи закінчених кримінальних проваджень. Нікому не потрібні статистичні цифри, якими б вони позитивними не були» - звернувся до присутніх Олег Сидорчук.

Приорітетом в діяльності прокуратури залишається нагляд за додержанням законодавства про оплату праці, соціальне, пенсійне забезпечення, права неповнолітніх, захист інтересів держави в екологічній сфері та ін..Зусилля органів прокуратури спрямовувались на додержання вимог бюджетного законодавства. На даний час за фактами розкрадання бюджетних коштів розпочато 13 кримінальних проваджень, за документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто понад 100 посадовців.Ще одним важливим напрямом прокурорської діяльності є додержання законів в екологічній сфері. Досягнуто позитивних результатів у сфері охорони, раціонального використання та відтворення лісових ресурсів. Завдяки вжитим заходам у порівнянні із 2013 роком в області намітилася тенденція до зменшення об’ємів скоєних самовільних рубок. Зокрема, якщо за аналогічний період минулого року таких було скоєно на 5,7 млн. грн., то у поточному на 2,3 млн.грн.

Останнім часом значно активізовано представницьку діяльність прокурорів щодо захисту прав громадян та інтересів держави у судах. Пред’явлено позовів на суму понад 15 млн.грн., з яких уже задоволено на 9,3 млн.грн., в тому числі 3,2 млн.грн. - до бюджету.За результатами перевірок повернуто та попереджено незаконне надання 146 га землі на суму понад 9 млн. грн. За виявленими фактами злочинних діянь у земельній сфері розпочато 15 кримінальних проваджень.Поряд з тим, у ході засідання особливу увагу зосереджено на обговоренні й нових викликів, які стоять перед правоохоронними органами в умовах сьогоднішньої складної ситуації в Україні.Йдеться, насамперед, про налагодження активної діяльності з метою недопущення проявів сепаратизму та посягання на територіальну цілісність держави, припинення непередбачених законодавством формувань, неправомірного поводження громадян зі зброєю.

На думку Олега Олександровича, усі ці явища негативно впливають на спокій мешканців регіону та мають на меті дестабілізувати ситуацію наЗакарпатті.Крім того, з огляду на перебування у нашій області значної кількості громадян- переселенців з тимчасово окупованої території Криму та зон проведення антитерористичної операції, перед прокурорами стоїть завдання оперативного реагування на порушення їх конституційних прав.

Не оминув увагою прокурор області питання підвищення рівня довіри населення до органів прокуратури. «Прислухаючись до громадян та вчасно, а головне якісно реагуючи на їх звернення, ми досягнемо повернення довіри до правоохоронних органів- саме такого результату я від вас вимагаю», - звернувся прокурор області до підлеглих. 

Він також додав, що особливе значення має посилення профілактичної і виховної роботи у колективах, викоренення корупційних проявів.Не менш важливим чинником відновлення довіри суспільства до органів прокуратури є забезпечення гласності та прозорості діяльності прокурорів. Відтак, за підсумками засідання колегії, розроблено ряд заходів, що дасть змогу ефективніше виконувати завдання щодо зміцнення законності й правопорядку в регіоні, які ставить перед органами прокуратури держава та суспільство.
Прес-служба прокуратури Закарпатської області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp