Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

"Рокот-крумплі": найпопулярніша страва Закарпаття

3 травня 2019 р., 11:20

Як готоють "Рокот-крумплі" на Закарпатті

Читачам пропонуємо рецепт рокот-крумплів: картопля, запечена з яйцем та пікницею.

Рокот-крумплі - це традиційна угорська страва, популярна серед жителів Закарпаття, це страва, яку їв чи не кожен мешканець краю в дитинстві - апетитну запіканку з картоплі, з вареними яйцями та домашньою ковбасою – пікницею. Це ситна, смачна, домашня страва.

Список продуктів на 6 порцій:

Крумплі (це картопля по українські) – 0,8 кг
Яйця курячі – 6 шт
Цибуля – 2 головки
Сир твердий – 150 грам
Сметана – 3-4 ложки
Пікниця (домашня ковбаса) – 1 шт, орієнтовно 0,5 кг
Олія соняшникова – 70 мл
По бажанню – зелень петрушки, сіль, перець чорний молотий.
Рокот крумплі: технологія приготування

Перший етап - це приготування картоплі. Ретельно вимити кожну картоплину та відварити в мундирі, трохи посоливши, бажано не переварити картоплю, тому орієнтовно 20 хв. Після того, як трохи остигне, почистити. Далі відварити яйця, орієнтовно 7 хв. Нарізати картоплю на кружки, товщиною півсантиметра. Підготувати форму для запікання, змазати її олією, викласти перший шар картоплі, посолити та поперчити по смаку.

Наступний етап - це порізка яєць, другий шар. Далі знову картопля наступним шаром. Цибулю почистити та нарізати на півкільцями. Посмажити на сильному вогні, з сіллю, помішуючи до гарного коричневого кольору. Далі слід викласти її зверху яєць.

Далі готуємо шар із ковбаси. Беремо традиційну закарпатську домашню ковбасу – пікницю. Ріжемо на шматки 0,3 см. Виставляємо рівномірно по всій поверхні. Далі, якщо ще є яйця, то зверху можна викласти їх. Ну і на завершення – знову шар картоплі. Усе посолити та поперчити до смаку.

Наступним етапом слід потерти твердий сир на дрібному терку та змішати з 2-ма сирими яйцями й майонезом. Сирну масу акуратно висипаємо на картоплю.

Запікаємо при температурі 200-220 град Цельсія, протягом 30-40 хв, до утворення рум’яної скоринки.

Декілька порад від кулінарів – рестораторів та господинь Закарпаття. Вони постійно вдосконалюють та змінюють склад страви, тим самим доводять, що кухня Закарпаття багата на смаки. Так, до прикладу, замість традиційна пікниця Закарпаття, може бути замінена на шовдарь, шинку. І це буде інший аромат та смак. Хтось додає гриби. Замість сметани додають вершки, що зробить рокот-крумплі м’якшими та ароматнішими. Звичайно, твердий сир можна замінити бринзою. Найвідоміший овечий сир українських Карпат зробить свою справу, додасть інший, особливий смак.

Подавати на стіл можна зі свіжим салатом. Смачного.

Турінформ Закарпаття.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp