Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Вічний президент. Лукашенко йде на новий термін

19 листопада 2019 р., 12:21

Олександр Лукашенко беззмінно очолює Білорусію з липня 1994 року і збирається переобратися на посаду президента вшосте у 2020 році.

Олександр Лукашенко не збирається залишати посаду президента Білорусі. Він беззмінно править країною з 1994 року. П'ять разів переобирався і готовий це зробити вшосте. Пояснює все це він фразою "якщо народ попросить". При всьому цьому авторитаризмі саме до Лукашенка найкраще ставляться українці з усіх зарубіжних лідерів. Новий термін Президентські вибори в Білорусі повинні відбутися влітку 2020 року. Лукашенко каже, що не буде триматися за владу, якщо його не підтримає народ. "Якщо люди мене не підтримають на якихось виборах - я на них не ображуся. 

Я вже попрацював достатню кількість років. Це ви думайте, висуватися мені на цих виборах чи ні. Якщо ви цінуєте стабільність, розвиток держави, щоб вас не продали і не загнали нікуди, - будь ласка, прийдіть і скажіть: послухай, президент, ти ще здоровий", - сказав Лукашенко. "Якщо не попросите - я ніколи не буду висувати свою кандидатуру. 

Я, звичайно, запропоную її на цих виборах, якщо буду відчувати, що категорично проти, - я буду переживати. Але ви повинні мою кандидатуру відкинути на виборах. Я ж сказав, синіми пальцями триматися за крісло не буду. Повірте, це не таке м'яке крісло!" - звернувся він до журналістів. Зі слів Лукашенка, він планує балотуватися і на сьомий термін, у 2025-му, "якщо народ попросить". Президент також зазначив, що Конституція Білорусі не буде змінюватися до виборів: "Це було б нерозумно змінювати Конституцію до виборів. Я обіцяв, що ми почнемо над цим працювати". Покритикував Росію Разом з оголошенням походу на новий термін Лукашенко покритикував свого головного партнера - Російську Федерацію. Точніше проект союзної держави з нею. Лукашенко зауважив, що щорічний дефіцит торгівлі з Росією становить до 9 млрд доларів, і недопуск білоруських товарів на російські ринки не дозволяє зменшити цей дефіцит. "Ти коли вступаєш у якесь об'єднання, розраховуєш, що з кожним місяцем і роком буде краще. А що відбувається у нас? 

Нам кожного року підсовують нові умови. І в результаті ми в економіці щось втрачаємо, втрачаємо і втрачаємо", - зауважив Лукашенко. "Нащо потрібен комусь такий союз? Я вже вам по-простому, по-селянськи кажу!" - сказав Лукашенко. Лукашенко підкреслив, що Білорусь нічого не просить у Росії, але вимагає рівних умов для суб'єктів господарювання. Репетиція Вихідними в Білорусі пройшли парламентські вибори. Пройшли без будь-якої інтриги. У нижню палату парламенту не пройшов жоден опозиційний кандидат. У Палату представників Національних зборів, за даними ЦВК, обрані представники Білоруської патріотичної партії, Республіканської партії праці і справедливості, Ліберально-демократичної партії, Білоруської аграрної партії, комуністи, а також представники громадського об'єднання "Біла Русь".

 Усі вони підтримують політику влади. У минулому скликанні нижньої палати білоруського парламенту працювали двоє опозиційних депутатів - Анна Канопацька з Об'єднаної громадянської партії й Олена Анісім із "Товариства білоруської мови". На нинішніх виборах майже всі опозиційні кандидати були відсіяні владою у процесі реєстрації та агітаційного періоду. Євросоюз уже багато років не визнає президентські і парламентські вибори в Білорусі відповідними до міжнародних стандартів. Місцевим, білоруським, спостерігачам президент пригрозив "відкрутити голови" і "повикручувати руки" за зайву, на думку Лукашенка, наглядову пильність у регіонах і звіти про порушення, "адресовані західним структурам". У звітах зафіксовані примус до дострокового голосування, вкидання бюлетенів та інші традиційні для білоруського виборчого процесу ситуації. При цьому сам Лукашенко і не приховує призначення парламентських виборів у країні. "Це репетиція головних виборів", - вважає глава Білорусі, називаючи головними майбутні президентські вибори. Ставлення в Україні Парадоксально, але українці, що живуть у демократичній країні, з пієтетом ставляться до авторитарного Лукашенка. Так, за даними групи Рейтинг, 66% опитаних ставляться позитивно до Лукашенка, а 15% - негативно. На другому місці симпатій українців - канцлер Німеччини Ангела Меркель (позитивно ставляться 60% опитаних, негативно - 17%). До президента Польщі Анджея Дуди позитивно ставляться 48%, негативно - 9%, 18% - не знають такого політика, 27% - не визначилися з відповіддю. Найгірше українці ставляться до президента Росії Володимира Путіна: 71% ставляться негативно, тільки 15% - позитивно і ще 12% не змогли висловити свою думку. У віковому розрізі Лукашенко користується помітно більшим рівнем підтримки серед старших українців, найменш забезпечених і тих, хто жалкує про розпад Радянського Союзу.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp