Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатський народний хор шукає прихильників задля реалізації унікального арт-проєкту

7 листопада 2020 р., 11:12

Зверніть увагу

Триває ювілейний 75-й концертний сезон Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. Краянам, без сумніву, запам’яталися яскраві виступи улюбленого колективу в рамках відзначення річниці Незалежності України, Дня Ужгорода, на численних відкритих майданчиках області. А великий ювілейний концерт Закарпатського народного хору, що відбувся 9 жовтня в обласному музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв, став по-справжньому резонансною подією в культурно-мистецькому житті краю. І хоча через карантинні обмеження потрапити до зали змогли не всі охочі, та багато хто переглянув онлайн-трансляцію цього дійства.

Очевидно, що колектив довго готувався до ювілею і запланував чимало цікавих заходів, зустрічей і презентацій. Якщо епідситуація дозволить, деякі з них відбудуться найближчим часом. Решту задуманого доведеться відкласти до кращих часів. Принаймні, директор-художній керівник колективу Наталія Петій-Потапчук разом зі своїми заступниками та помічниками з оптимізмом дивляться у майбутнє і не припиняють роботи над творчими планами і новими мистецькими задачами.

Наразі Заслужений академічний Закарпатський народний хор продовжує відвідувати репетиції, щоправда невеликими групами, з дотриманням усіх карантинних вимог. А серед найбільш перспективних напрямків нинішнього творчого життя колективу є просування власного культурного проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі» на платформі Спільнокошт. «Спільнокошт» – це перший сайт в Україні, який використав краудфандинговий («фінансування громадою») принцип залучення коштів на реалізацію проєктів. Поданий Закарпатським народним хором проєкт пройшов серйозний відбір (із понад 130 проєктів з усієї України залишили всього 30) і наразі перебуває на важливому етапі: він розміщений на платформі Спільнокошт і збирає симпатиків, готових надати безкорисну фінансову підтримку. Йдеться про будь-яку, навіть незначну суму. Але гуртом, громадою однодумців і небайдужих можна здійснити найсміливіші задуми. Якщо до кінця поточного року доброчинцями буде зібрано суму в 72000 грн, проєкт «Зіркове майбутнє Срібної Землі» отримає фінансування Українського культурного фонду.

Це стало б неоціненною підтримкою доброї справи, започаткованої Закарпатським народним хором у 2018 році. Тоді вперше на професійній сцені разом із артистами уславленого колективу виступили талановиті діти з багатьох куточків Закарпаття – співаки, танцюристи, інструменталісти, так само закохані в народне мистецтво. Ідея полягає саме в спільному з дітьми виконанні кращих зразків закарпатського фольклору задля його збереження і популяризації, задля виховання молодого покоління в любові до рідного слова, пісні, танцю, обрядів і традицій. Проєкт настільки припав до душі як артистам колективу, так і юним талантам, що у 2019 році він став ще масштабнішим. І навіть в умовах цьогорічної пандемії керівництво Закарпатського народного хору в режимі онлайн провело конкурс серед юних виконавців, що бажають долучитися до цієї ініціативи.

За два роки існування арт-проєкту його учасниками стали Анастасія Дьомінова, ансамбль сопілкарів «Дударик» під керівництвом Ольги Мицьки, Зразковий дитячий ансамблю танцю «Турянська долина» (керівник – Едуард Воронич) із с.Тур’я Ремета Перечинського району, Кароліна Борис і Дитячий зразковий фольклорний гурт «Цімборики» (керівник – Наталія Шимша) з Хуста, Олександра Макарова (ксилофон) з Мукачева, Алекс Егреші (кларнет, цимбали) з Виноградівщини, Михайло Черничко з Іршавщини, хореографічний ансамбль «Наша файта» (керівник – Мирослава Огразанська) з Ужгородщини. Неабияк прикрасили проєкт своєю участю вихованці Ужгородської ДМШ ім.П.Чайковського Юлія Райхель, Катерина Лазарчик, Олександр Зимомря, Даніель Семсічко (викладач – Марія Мудранинець), Зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Джерельця Карпат» (керівник – Михайло Сачко), Dance studio «ROYAL» (керівник – Наталія Змушко-Йовні) та ін. Цьогорічний відбір поповнив цей перелік юними талантами з Великоберезнянщини, Перечина, Чопа, Мукачівщини (Великолучківська ДМШ), вихованцями Ужгородської ДШМ, танцювальним колективом зі Свалявщини тощо.

Треба розуміти, що наразі існування арт-проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі» цілковито залежить від доброї волі та щирого бажання артистів Закарпатського народного хору, а витрати на його реалізацію з колективом ділять батьки юних учасників та окремі доброчинці. Адже йдеться про пошук і відбір юних талантів, організацію спільних репетицій, заняття з педагогами, транспортні витрати, аранжування творів, заохочувальні подарунки для малечі тощо. Тож колектив покладає великі надії на Спільнокошт і закликає всіх небайдужих долучитися до збору коштів заради реалізації цього унікального проекту та справді зіркового майбутнього наших талановитих діток!

Більше довідатися про проєкт можна за посиланням.







Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp