В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція організаторів «Тижня угорських страв на Закарпатті». Щорічну акцію, яка має численних прихильників в області, у лютому проводить Закарпатська угорська туристична рада http://www.kmtt.info/ та Берегівська районна спілка сільського туризму.
Цього року Тиждень угорських страв, який проводиться вже всьоме, триватиме з 28 лютого по 3 березня. Як розповіла Шарлотта Чізмар, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради, голова Берегівської районної спілки сільського туризму, до акції приєдналися вже 22 ресторани та заклади харчування. Заявки можна подавати до 15 лютого. Запрошуються також власники сільських садиб та винних підвалів. «Основною метою Тижня угорських страв на Закарпаття» є підтримка культурних традицій традиції угорської громади Закарпаття та сприяння розвитку туризму на Закарпатті і місцевого бізнесу, - коментує Шарлотта Чізмар. -- Закликаємо ресторани, садиби, винні підвали приєднуватися до акції. З 28 по 3 березня у закладах будуть знижки на угорські страви від 25 до 50%, найбільша знижка припадатиме на «жирний четвер» 28 лютого, ціни знижуватимуться наполовину. Ідею такої акції ми запозичили від західних країн, де вона діє багато років, але тільки 1 день - «жирний четвер». Ми вирішили проводити 4 дні: з четверга до неділі». За словами Шарлотти Чізмар, за рахунок такої акції у вигоді будуть всі: заклади отримають додаткову рекламу та поштовх до розвитку, відвідувачі зможуть скоштувати популярні угорські страви із суттєвою знижкою. «Ми надрукували спеціальні меню двома мовами (угорською та українською), які будуть роздаватися під час акції в казанням ціни та знижкою. Знайти інформацію про заклади та знижки можна також на сторінці ради у ФБ , крмі того у кожному ресторані буде повна інформація про заклади та їхні ціни», - каже Шарлотта Чізмар.
Організатори наголошують: під час Тижня угорських страв зібратися у ресторані може вся сім’я, колеги, друзі. Гості мають можливість також взяти участь у розіграші лотереї. Для цього необхідно надіслати чек із ресторану на адресу Закарпатської угорської туристичної ради, переможці отримають цінні подарунки і навіть туристичні поїздки по Закарпаттю і закордон.
Тібор Біров, власник готельно-ресторанних комплексів «Гелікон» і «Шеркерт» кілька років поспіль бере участь у гастрономічній акції. «Із рестораном «Шеркерт» (розташований у центрі Берегова) ми долучаймося вже 7 раз. Можемо розмістити до 150 осіб і всіх нагодувати. Маємо 5 приміщень, так що різні компанії можуть одномоментно святкувати. Із рестораном «Гелікон» беремо участь з 2014 року, коли заклад був зданий в експлуатацію. На початку туристів було небагато, але коли у «жирний четвер» знижки сягали 50% у гостей з’явився азарт, - розповідає Тібор Біров. – Тепер дзвонять вже наперед з проханням зарезервувати місця. Часто люди просто забирають страви із собою, адже не кожен день люди мають можливість відвідувати ресторанні заклади. Під час Тижня угорських страв можна буде не тільки спробувати справжні угорські страви, але й послухати угорську та закарпатську музику. В «Геліконі» гратиму «жива музика» цілий день».
Втретє участь у Тижні угорських страв бере ресторан із Сюрте (Ужгородський район) "Italia snack and Pizza". Власник закладу Ласло Пасторніцький підтверджує, гості вже записуються заздалегідь. «У нас заклад не дуже великий - 90 м.кв. на 60 осіб. У попередні роки багато людей їжу також забирали із собою. Приїжджали відвідувачі не тільки з Ужгорода і Чопа, а спеціально із Словаччини, були також угорці,- каже Ласло Пасторніцький. – Дуже вже у нас смачні голубці. Маю маленького сина, то це його улюблена страва. Популярні також боблевеш, бограч-гуляш, уха з філе коропа. Головна страва - голяшка по-угорськи. Також замовляють шомлої голушко, різні тістечка».
Шарлотта Чізмар додала також, що фактично у всіх закарпатських ресторанах є мінімум 3 угорські страви. Найбільше учасників Тижня з Берегівського району, а також з Мукачівського, Виноградівського та Ужгородського. Тиждень угорських страв проходитиме напередодні Великого посту, то ж організатори сподіваються, що закарпатці та гості області гарно і смачно наїдяться. А туристи, які відвідають у ці дні Закарпаття, ще частіше сюди приїжджатимуть.
Закарпатська угорська туристична рада за допомогою заходу має на меті популяризувати угорські традиційні страви серед місцевого населення та туристів, які прибувають з інших регіонів України та із-за кордону.
У західно-європейських країнах така акція називається «Жирний четвер» і триває тільки один день. Закарпатська угорська туристична рада вирішила розширити акцію на цілий тиждень, вважаючи такий підхід більш ефективним в успішності заходу.