Обережно, ця публікація сайту
0312.ua містить багато смачних слів та світлин! Якщо ти закарпатець, то більшістю цих страв ласував, смак декотрих нагадає тобі дитинство, ну а їхніми назвами тобі вдасться здивувати будь-якого «не закарпатця». Отже, поїхали!
{g}
1. Ратота - найпростіша закарпатська страва з яєць, збивають їх часто зі сметаною, смажать на сковорідці.
2. Баньки – смажена картопля, ріжуть її скибками, колись готували страву безпосередньо на поверхні пічки, т. зв. шпаргитя, зараз готують здебільшого на сковорідках.
3. Гугіль – також картопля, до сирої і тертої домішують яйця та інші інгредієнти звичних дерунів, різниця полягає в тому, що цю «субстанцію» готують як запіканку.
4. Заправляна пасоля – страва приготована на кисломолочній основі, головним інгредієнтом котрої, окрім, власне, квасолевих зернят, може служити і стручкова квасоля, т. зв. лопатки, а також картопля (відповідно, «заправляні лопатки», «заправляні крумплі»).
5. Кльиганиць – головне питання для того, хто готує цю страву, - «застигне чи ні?», до звареного м’яса свинини додають часник, перець, цибулю, після вистуджують та дають застигнути. І, так, це звичний для більшості холодець.
6. Гурка – кишка з начинкою з рису, перемішаного із фаршем із варених нутрощів свині.
7. Пикниця – підкопчена ковбаса домашнього приготування зі свинини чи яловичини, але добре приправлена спеціями, особливо часником і паприкою.
8. Шовдарь – вуджений свинячий окіст.
9. Баники – кручене тісто, начинкою здебільшого слугує мак чи терті горіхи, або ж повидло, т. зв. леквар.
10. Хліб з цукром – десерт, родом з дитинства, поверхню скибки хліба змочують водою, а після насипають туди цукор.
Смачного!
Назви страв та їхні інгредієнти у кожному куточку нашого Закарпаття можуть відрізнятись, але смак незабутній.
Світлини з інтернету.