Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У Києві представлять картини знаменитих на весь світ художників Закарпаття

11 січня 2015 р., 12:41

На відкритті виставки буде представлений 100-сторінковий каталог робіт художників Закарпатської школи живопису. На Вас також чекатиме теплий прийом в Музейному дворику з глінтвейном на мангалі та імбирним печивом.

Уперше в Києві представлять масштабну і унікальну виставку Закарпатської школи живопису. Закарпаття знаменує п'яту частину музейного проекту "Мистецька мапа України", - пише Мінпром.

Свого часу у виставкових залах вже були представлені Львів і Одеса, Крим і Харків - майже півтисячі творчих особистостей - досвідчених і молодих художників. За словами директора Музею Оксани Коваль, "в цьому проекті ми спробували реалізувати свою давню мрію - об'єднати в залах роботи корифеїв Закарпатської школи з творами сучасного покоління художників з власної колекції Музею, деякі з яких ще не відомі публіці. Таким чином, глядач зможе побачити, як трансформувалися ідеї засновників Закарпатської школи, хто сьогодні визначає творчий вектор регіону, як вдається зберегти власну індивідуальність?" 

Відомо, що Закарпатська школа живопису подарувала світові чимало славних імен: А. Ерделі, Й. Бокшая, Й. Бокшая (молодшого), Ф. Манайла, А.Коцки, Г.Глюка, А.Борецького, Е.Контратовіча, 3.Шолтеса, В.Микита, А.Кашшая, М.Розенберга, В .Габди, Ю.Герцій, Л.Баллу, П.Баллу, С.Мальчіцкого, П.Бедзіра, Івана та Лариси Бровді, Е.Кремніцкой. 

Всі вони будуть представлені в рамках роботи виставки. Також на відкритті очікуються і художники із Закарпаття, роботи яких будуть презетовани в залах, а саме: Борис Кузьма, Іван Дідик, Мичка Золтан, Андрій Іванчо, Вікторія Манайло-Приходько та інші. 

Мистецтвознавець Вікторія Манайло-Приходько, розмірковуючи на тему закарпатського мистецтва, зазначає: "Навчаючись в європейських художніх центрах: Відні, Празі, Будапешті, Мюнхені, Парижі, вихідці із Закарпаття не тільки отримували традиційне академічну освіту, а й тривалий час перебували в прогресивної мистецькому середовищі , яку відрізняв плюралізм стилів, свобода творчого вираження, пошук і експеримент. 

Час тече, але незмінними для творців мистецтва Закарпаття залишаються принципи, закладені родоначальниками закарпатської школи живопису: бути правдивими в мистецтві, віддано служити своєму народу і своїй землі, мати своє закономірне гідне місце в українській, і в цілому, в європейській образотворчої системі координат ". 


Місце проведення: Музей сучасного мистецтва України, вул. Фрунзе, 41; 

Витава триватиме до 30 січня 2015. 

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp