Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Область із бюджетом

11 лютого 2014 р., 14:55

Серед пріоритетів уже традиційно – освіта й медицина

Із бюджетом усе порівняно спокійно – здається, політичні баталії на Закарпатті вщухли. 

Принаймні саме таке враження може скластися з огляду на події, що відбувалися цього понеділка під час проведення 16-ї сесії обласної ради VI скликання: бюджет прийняли, купу питань розглянули – і все майже без взаємних звинувачень. 

Закарпатські депутати вирішили не робити область «заручницею» політичного протистояння і таки дати краянам зароблене та можливість спокійно працювати. Політичні питання того дня в облраді відійшли на другий план. У порядку денному було 12 пунктів, головним із яких, ясна річ, стояв бюджет області на 2014 рік. Як і очікувалося, основну масу питань порядку денного прийняли більшістю голосів. Зокрема депутати вирішили уточнити назви кількох сільських рад Ужгородського району, прийняли або внесли зміни в обласні програми. Після нетривалого обговорення прийняли й бюджет краю. 

Отже, загальний обсяг доходів обласного бюджету на 2014-й прогнозується в сумі 3221,2 млн. грн., із них дотація вирівнювання та додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів становить 743,5 млн. грн. Видатки – майже аналогічні, хіба трохи менші. Загалом наш край може себе самотужки забезпечити тільки на 75%, а тому без дотацій із «центру» не обійтися. Як і торік, головним джерелом доходів обласного бюджету залишається податок на доходи фізосіб (його питома вага в доходах бюджету –  76,8 %). 

Коментуючи нашому виданню щойно прийнятий бюджет, директор департаменту фінансів Закарпатської ОДА Петро Лазар зазначив, що головний фінансовий документ краю цьогоріч можна назвати соціально орієнтованим. Пріоритетними залишаються медична та освітня галузі – на них передбачено 485,7 млн. грн. та 343,2 млн. грн. відповідно. Крім того, бюджетом заплановано й видатки на програму харчування дітей старших класів, яка поки не деталізована, однак на неї вже передбачено 21 мільйон гривень. 8 млн. грн. заклали на надбавки працівникам первинного рівня меддопомоги. 

Цьогорічним бюджетом також передбачено зростання порівняно з минулим роком на 1,9% надходжень до місцевих бюджетів. Головними «донорами» є приватні підприємці, а тому від їхньої кількості та активної діяльності багато в чому залежать місцеві бюджети. 

Підводячи підсумки минулого бюджетного року, Петро Лазар відзначив, що в 2013-му повністю були виконані зобов’язання стосовно виплати зарплати в усіх бюджетних установах краю, практично не залишилося заборгованості з оплати енергоносіїв. Крім того, з минулого року є залишки, які уже наступної сесії облради перерозподілять. Торік мали місце форс-мажорні обставини в зв’язку з казначейським обслуговуванням місцевих бюджетів, однак усі кошти, передбачені в 2013-му, будуть освоєні цьогоріч. 

Про суттєві фінансові зрушення нині не йдеться з огляду на складну економічну ситуацію в країні в цілому, однак обласний бюджет поточного року в першу чергу має на меті зберегти динаміку в наданні освітніх та медичних послуг та підвищити їхню якість для мешканців краю. 

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp