Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Герой телешоу «Хата на тата» успішно веде фермерське господарство

12 квітня 2014 р., 14:46

Якщо не вкласти необхідну кількість коштів у дороге насіння, то на хороший прибуток від урожаю можна не сподіватися, знають закарпатські фермери.

Наш співрозмовник Арпад Комар, батько п’яти дітей, недавно був учасником відомої телепередачі «Хата на тата». Але сьогодні розмова з ним буде не лише про участь у телешоу, але й про вирощування огірків. Весна все-таки. Оскільки Арпад Комар зупинився на технологічних тонкощах, то його поради можуть стати корисними для всіх, хто всерйоз займається овочівництвом.

Пане Арпаде, чи важко починати власне тепличне господарство?

— Раніше я займався городом суто як любитель. Тому, коли я вирішив розпочати власний тепличний бізнес, у мене, як і в кожного аграрія, виникло безліч питань. Як правильно побудувати теплицю, аби вона була економною і не забирала багато тепла, які культури найвигідніше вирощувати, яке насіння обирати? У цій ситуації дуже допомогло те, що представники дорадчого центру «Терра Деї», з якими я співпрацюю, не лише надають нам кошти для власного бізнесу, але й допомагають досвідом, організовують для фермерів наради, семінари. Скажу одразу — без порад професіоналів тут не обійтися. Теплиця вимагає до себе багато уваги, часу, вкладених грошей. Проте витрачені зусилля окуповуються в рази.

У вас уже є власний фермерський досвід. І, очевидно, маєте власну думку щодо технологій і вибору насіння?

— Звичайно, за гібридними сортами потрібен особливий догляд. Навіть для господаря-початківця не є секретом те, що огірок – це культура «теплих ніг». І найперша вимога — ідеально проводити висадку розсади, коли температура ґрунту вище +16 градусів.

У першому обороті висадка проводилася з контейнерів у фазі трьох – початку четвертого листка – це є оптимальним. Адже всім, хто займається огірками, відомо — переросла розсада не тільки гірше приймається, але й надалі не забезпечує повноцінний урожай.

Щодо насіння, то поруч із сортами (до речі, також недешевими), які добре зарекомендували себе раніше, ми висаджували гібриди від фірми «Юксел Сідс». Зокрема, сорти «Капрікорн F1» і «Мозаїк F1».

Урожай 2012 року, який вдалося отримати від цих сортів, був вищим і якіснішим у рази. Одна з найважливіших переваг гібридів – хороша транспортабельність, товарний вигляд і смакові якості продукту. Плоди хрусткі, соковиті, яскравого темно-зеленого забарвлення — на ринку їх розбирали моментально. Перший успіх я «списав» на особливості погодних умов, тому експеримент був продовжений. І лише тепер, коли ми маємо результати кількарічних урожаїв, я переконався у перевагах сортів «Капрікорн F1» і «Мозаїк F1» від «Юксел Сідс».

А яких помилок припускаються фермери-початківці найчастіше?

— Найпоширеніша — це коли розсаду надто старанно закопують у грунт. Цього робити в жодному разі не можна. При посадці верхня частина вмісту субстрату контейнера має бути або в один рівень із землею, або ж на 0,5 см вище.

До речі, ще однією грубою помилкою є те, що багато недосвідчених овочівників прагнуть якнайшвидше вигнати рослину на шпалери, ігноруючи товщину стебла. В період плодоношення це дає свої невтішні результати — обмін поживними речовинами між наземною і кореневою системами порушується, є недостатнім, відповідно про хороший урожай не може бути й мови.

І, звісно, — надмірні поливи. Застій води у грунті – це передумова розвитку цілого ряду хвороб у рослини. В огірка розвиваються кореневі й прикореневі гнилі, але й це не є найбільшою шкодою. При надмірному поливі розсади дуже мляво розвивається сама коренева система.

Наскільки реально розбагатіти завдяки овочівництву?

— Особисто у моєму випадку теплиця стала хорошим способом поповнення сімейного бюджету. Так, вона вимагає багато часу, зусиль, доводиться думати не лише про те, як виростити товар, але й як вигідно його продати. Саме тому я дуже уважно слідкую за усіма новими сортами, дивлюся, аби плоди мали хороші смакові якості, підходили як для консервації, так і для свіжих салатів. Тому раджу всім колегам перед початком посівної уважно придивлятися до сортів, які вони обирають.

І нарешті про вашу участь у телевізійному реаліті-шоу «Хата на тата». Як вас обирали автори проекту?

— У мене є сторінка в «Однокласниках», там мене й знайшли телевізійники. Сама передача знімалася влітку минулого року.

Наскільки відповідає телевізійний сюжет тому, що відбувалося насправді? В анонсі до передачі можна було про вас прочитати, що ви справжній «тиран» і «монарх» у своїй родині, а всю важку фермерську працю виконує дружина. І тому, мовляв, вона залишила все господарство й дітей на вас.

— Звичайно, телевізійна картинка зовсім не відповідає дійсності. Телевізійники вихоплювали з контексту жарти, інколи змінювали послідовність подій або ж у мою фразу монтували слова «від себе», і в підсумку вийшла розважальна програма. По-моєму, до реаліті-шоу вона не має жодного стосунку. Вийшло дотепно, розважально. І це головне, чого хотіли досягти автори телешоу.

Василь ГОРВАТ. Новини Закарпаття

На фото: Вся родина Арпада КОМАРА.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp