Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді засідали депутати двох держав (Фото)

26 вересня 2015 р., 16:55

Народні обранці налагоджують зв’язки

Вчора в Ужгороді відбулися заходи, що проводяться рамках налагодження співпраці між Верховною Радою України та парламентом Угорщини, Закарпатською обласною державною адміністрацією та Закарпатською обласною радою. Відбулася зустріч за участі голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка, заступника голови Закарпатської обласної державної адміністрації Михайла Рівіса , депутатів Угорсько-Української групи дружби Державних Зборів Угорщини та групи з міжпарламентських зв’язків з Угорщиною Верховної Ради України.

Про це йдеться у повідомленні прс-служби Закарпатської облради.

Це перша зустріч парламентаріїв і проходила вона за спільної згоди саме на Закарпатті. Під час зустрічі обговорили питання: про стан українсько – угорського транскордонного співробітництва у рамках Карпатського Єврорегіону у перспективі (2014-2020 рр.), про шляхи активізації регіонального співробітництва з країнами Вишеградської четвірки, про створення привабливого інвестиційного клімату, як пріоритетного завдання у зовнішньоекономічних відносинах обох країн задля подальшого тісного транскордонного співробітництва з ЄС, про розбудову прикордонної інфраструктури.
Участь у заході взяли Валерій Лунченко, співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Угорщиною, Василь Брензович, Денис Дзензерський, Євген Дейдей, – народні депутати. Також і депутати угорського парламенту Дьозо Віннаі, голова групи дружби, Жолт Леґень, заступник голови , Ілдіко Банґоне Борбей , Аттіла Мештергазі Аттіла Петнегазі , Ласло Сакач, голова комітету у закордонних справах Жолт Неймет та інші.



Володимир Чубірко зазначив, що Закарпаття має налагоджені тісні і плідні зв’язки з чотирнадцятьма регіонами низки європейських країн, однак, без сумніву, найбільш активною і дієвою є співпраця з Угорщиною. «Обговорюємо з угорськими партнерами перспективи та можливості співпраці в рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Це, насамперед реконструкція водоканалів, очисних споруд міст Ужгород, Берегово, Мукачево та Хуст, та залучення коштів ЄС для локалізації проблем, пов’язаних з діяльністю Солотвинського солерудника. Серед гуманітарних проектів, започаткованих цьогоріч – запровадження в ЗОШ №2 Ужгорода вивчення угорської мови як другої іноземної», - зазначив голова ради. Керівник ради висловив занепокоєння значними чергами автотранспорту в пунктах пропуску через державний кордон між Україною та Угорщиною. Особливо складна ситуація на КПП Чоп-Загонь, де потрапити на угорську сторону можна через двополосний міст. Зняло б, на його думку цю проблему– відкриття нових пунктів пропуску на українсько-угорській ділянці кордону. Проект про відкриття чотирьох таких пунктів вже розроблено спільно з угорськими партнерами.

Валерій Лунченко зазначив, що найперше, що потрібно зробити, це визначитись з представником України в Угорщині. Актуальними є питання розбудови інфраструктури, залучення інвестицій, розвиток культури, підтримка нацменшин.

Дьозо Віннаі наголосив, що народні обранці планують налагодити зв’язки, які б були в інтересах двох країн. «Ми бачимо Україну незалежною і суверенною країною. Ми підтримуємо вас у складний час. В першу чергу акцентуватимемо увагу на розвитку інфраструктури прикордонних територій. Також будемо робити все можливе, щоб дію малого прикордонного руху збільшити з 50 кілометрів. І звісно від нас ви отримуєте підтримку у скасуванні віз для українців», - зазначив голова групи.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp