Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородські та будапештські історики дискутували про «сплячий тероризм» і не тільки… (ФОТО)

23 жовтня 2015 р., 11:41

З ініціативи кафедри історії України та Центру наукового і соціального розвитку 21 жовтня на історичному факультеті УжНУ пройшла наукова дискусія з участю зарубіжних колег.

На обговорення було винесено ряд актуальних проблем сучасної історії світу. Робочими мовами слугували українська, угорська й англійська.

 

Перед студентами і викладачами виступили представники Національного університету державної служби в Будапешті. Зокрема, директор Інституту національної безпеки, габілітований доктор, полковник Іштван Респергер висвітлив загрози, пов'язані з невизнаною Ісламською Державою, яка нині має контроль над частинами Іраку і Сирії, де проживає близько 8 млн осіб, переважно мусульман-сунітів.

Угорщина входить до міжнародної коаліції, що протидіє Ісламській Державі: 120 угорських військових задіяні в спеціальних операціях. Старший науковий співробітник цього ж інституту, доктор філософії Лоранд Уйгазі детальніше зупинився на сучасних викликах християнському світу в контексті поточної дипломатії Ватикану.

Угорські гості відповіли на всі запитання від аудиторії. Насамперед присутніх цікавила позиція влади і суспільства Угорщини щодо масових міграційних потоків із Близького Сходу, які стали несподіванкою для Європейського Союзу. Значну увагу було приділено і майбутнім потенційним ризикам, зокрема так званому «сплячому тероризму».

Адже у середовищі близькосхідних мігрантів, які осідають у європейських країнах, терористична активність може проявитися з часом. Тому вже зараз західні спецслужби провадять певні превентивні заходи, принаймні Угорщина ставиться відповідально до можливих загроз власній національній безпеці.

Тетяна Попович,старший лаборант кафедри історії України УжНУ

Медіацентр УжНУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp