Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті проходить наукова конференція "Ерделівські читання"

18 травня 2016 р., 14:10

Учасники конференції відвідають батьківщину Адальберта Ерделі

Вшанування визначної і багатогранної постаті Адальберта Ерделі, вивчення та популяризація спадщини корифеїв закарпатської художньої школи, представлення актуальних досліджень провідних учених і мистецтвознавців України й закордоння та живі фахові дискусії – те, що зробило конференцію "Ерделівські читання" культурним брендом Закарпаття і приваблює щораз більшу кількість учасників.

Нині їх понад 150, частина бере участь заочно – надавши для конференції свої праці. Географія учасників об'єднала 10 країн: Україну, Польщу, Словаччину, Чехію, Угорщину, Румунію, Італію, Швейцарію, США, Ірак.

Вітальним словом відкрила конференцію начальник управління культури Вікторія Фролова. Наголосила на унікальності саме цьогорічної конференції, що проходить назустріч 125-літтю з дня народження А.Ерделі й 70-річчю від створення у краї першого офіційного мистецького навчального закладу. "Крім цих двох знаменних дат, хочеться щиро привітати колектив Закарпатського художнього інституту з таким жаданим втіленням мрії не одного творчого покоління – створенням академії. Тепер ми з гордістю можемо стверджувати: в нашій області представлена повна вертикаль художньої освіти: від шкіл естетичного виховання – і до найвищої сходинки професійного художнього вишколу".

Відповідно, востаннє як ректор інституту гостей вітав Іван Небесник. Професор зауважив: "Справді, ми наполегливо йшли до того, щоби головний навчальний заклад краю з підготовки художників став академією, як того хотів Адальберт Ерделі, котрий іще в 1945-му році неподалік сучасної будівлі інституту прибив табличку "Академія". Звісно, в радянські часи такий намір був утопічним, але наша сучасна держава в обличчі Міносвіти таки визнала спроможність вищої художньої школи Закарпаття бути академією. Маємо лічені дні, до 1-го червня, аби переробити всі документи, статут, печатку, тощо й уже наступний навчальний рік розпочати в новому, омріяному статусі – Закарпатської академії мистецтв".

Закономірно, що першим свою доповідь у рамках конференції виголосив сам Іван Небесник. Зокрема, дослідник вичерпно розповів про підстави для виокремлення закарпатської художньої школи й свідчення її визнання під час перебування Закарпаття у складі різних держав, про заснування на теренах області першого мистецького навчального закладу та створення крайового осередку Спілки художників України, якому також незабаром виповниться 70 років і у витоках якого теж стояв А.Ерделі.

Виголошувати свої доповіді учасники продовжать і 18 травня, до слова, ознайомитись із матеріалами конференції охочі зможуть зі сторінок наукового вісника вишу.

{g}

А 19 травня учасники "Ерделівських читань" навідають малу батьківщину великого А.Ерделі – с.Климовиця Іршавського району, де на подвір'ї місцевої школи об 11.00 врочисто закладуть капсулу на місці встановлення пам'ятника митцеві, що відбудеться вже найближчим часом, повідомляє Управління культури Закарпатської ОДА.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp