Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Шахіст з душею митця

20 грудня 2015 р., 10:00

Таким Міклоша Локкера згадують друзі.

6 грудня міг відсвяткувати 80-річний ювілей один з провідних шахістів Закарпаття, кандидат у майстри спорту Міклош Локкер. На жаль, життя відомого спортсмена обірвалося надто рано – у 37 років. В кінці 60-х – на початку 70-х мукачівець стабільно входив до чільного кола обласної шахової еліти, посідаючи високі місця в престижних турнірах.

Найвищу спортивну вершину підкорив у 1973 році, коли вперше став чемпіоном Закарпаття. Ця яскрава перемога стала «лебединою піснею» Міклоша. Вже наступного року лікарі виявили в нього тяжку невиліковну хворобу, і через кілька місяців, у розквіті сил, талановитий спортсмен пішов з життя.Утім не тільки спортивними здобутками запам’ятався Міклош Локкер своїм друзям та колегам-шахістам. Він також серйозно захоплювався шаховою композицією, складав задачі та етюди, кращі з яких отримували високі оцінки у всесоюзних та міжнародних конкурсах. У багатьох шахових журналах світу тих часів у рубриці «Композиція» можна було знайти задачі Локкера різних жанрів.Вів мукачівець і активну громадську роботу з розвитку шахів у рідному місті. 

Разом з колегою і другом Йосипом Сотмарі займався з дітьми, організовував турніри, клопотав перед владою, щоб відкрити міський шаховий клуб. Ці зусилля виправдалися вже через рік після смерті Локкера, влітку 1975-го.Ім’я шахіста з міста над Латорицею не було забуте. Кілька років поспіль керівники мукачівської шахової федерації проводять меморіальні турніри пам’яті свого земляка, у яких залюбки бере участь багато провідних спортсменів з усіх куточків краю. Це є справжньою даниною шани і поваги до шахового подвижника Міклоша Локкера, який прожив недовге життя, але тісно пов’язав його з улюбленою грою.

Аркадій ВОРОВИЧ, газета "Новини Закарпаття"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp