Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Головне завдання Путіна - до зими прорубати "суху" дорогу до Криму

22 вересня 2014 р., 19:22

Інакше півострів на зиму буде ізольований від світу.

З наближенням холодів питання організації сухопутного коридору до Криму для Росії стає все більш актуальним. Активні дії в цьому напрямку - не за горами, - переконаний генерал-полковник у відставці, колишній начальник Генерального штабу ЗСУ, колишній перший заступник міністра оборони України Анатолій Лопата.

В інтерв'ю "Обозревателю" генерал розповів про можливу тактику агресора, про здібності української армії до відбиття атак, а також про перспективи перемоги на сході і повернення Криму до складу України.

- Дійсно Путіну сьогодні потрібен сухопутний коридор до Криму?

- Обов'язково потрібен. Це головна мета подій, які сьогодні відбуваються на сході нашої країни. Бо інакше Крим в зимовий період залишається без доріг і шляхів сполучення. Через Керченську протоку взимку не можна буде попасти до Криму, оскільки він замерзає. У зимовий час для Росії єдиним шляхом сполучення з Кримом є дорога вздовж Азовського моря, через Луганську, Донецьку області й далі на Херсон.

Тому розраховувати на те, що Російська Федерація відмовиться від свого чергового завдання, не можна. Вони будуть робити все для того, щоб досягти цієї мети.

- Таким чином, сухопутний коридор необхідно організовувати в найближчий час?

- Звичайно. Вони будуть це робити негайно. Можливо, на сьогоднішній день вони ще не готові, але до зимового періоду залишається максимум два місяці.

- Чи бачите Ви в останніх подіях на сході якусь активізацію в цьому напрямку?

- Росія Вже зробила великий крок - вона зробила те, що зробила. І на сьогоднішній день ми бачимо, що досягнута домовленість з метою стабілізувати дії сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Це для них велика перемога.

- Не простіше було б просто домовитися з українською владою про надання коридору?

- Якщо українська влада - зрадницька, вони домовляться. Це було б повним зрадою інтересів України. І те, що сьогодні створюється "резервація" в Донецькій і Луганській областях - це теж великий прорахунок нашого уряду.

- Може Україна ефективно протистояти захопленню нових територій?

- Ми Завжди були готові. Не готова влада до прийняття рішень. А народ України завжди готовий до цього.

- Збройні Сили можуть впоратися з цим завданням?

- Збройні Сили повністю залежать від держави. Їх довели до ручки, але на сьогоднішній день ті резерви, які були в нашій державі, не задіяні. Вони не задіяні ні в плані людського ресурсу, ні в плані техніки. У нас було достатньо сил, щоб вирішити будь-які завдання щодо забезпечення своєї територіальної цілісності.

- Якщо Путін дійсно почне відверто "прорубувати" сухопутний коридор до Криму, чи не буде це додатковим доказом його агресивної політики для світу?

- Світ і так бачить все. Я не знаю, яким треба бути сліпим, щоб не бачити те, що на сьогоднішній день робить наш північний сусід. Всі дивуються, як таке могутню європейську державу, як Україна, не захищає себе. Ми не справили жодного пострілу в Криму. Ми просто здали Крим.

- Як повернути Крим до складу України?

- Тиск Міжнародної громадськості на РФ, звернення до міжнародного суду. Але ніхто цього не робить. Ми не визнаємо агресора агресором. Ми наполегливо називаємо війну на сході "антитерористичною операцією". Світ не розуміє наших потуг щодо захисту власної держави.

Завдяки активній дипломатичній діяльності і Президента, і уряду світ не визнає анексію Крим російським. Це велике досягнення. Я думаю, що будуть зроблені якісь кроки з боку міжнародної громадськості, щоб допомогти Україні домогтися справедливості в судах.

Але відкритих бойових дій з визволення Криму, я думаю, Україна вести не буде. Такі дії передчасні.

- Сьогодні В Україні діє безліч громадських ініціатив зі збору коштів на підтримку української армії. Чи справді українська армія не може обійтися без додаткової допомоги?

- Якщо держава як держава не дбає про свої Збройні Сили, добре, то добре що хоч народ піклується. Народ бачить те, що уряд не володіє ситуацією, що він не втручається в матеріально-технічне забезпечення армії, і народ рятує своїх людей сам. Вони шукають будь-які можливості, збирають останні гривні, в той час як Міністерство оборони не використало навіть виділені для цього кошти. Чому? Тому що немає такої теми - матеріально-технічне забезпечення Збройних Сил.

Держава на сьогоднішній день перебуває в мирному стані. Воно абсолютно не орієнтоване на відображення цієї агресії. Вся держава. Ми спимо, дивимося телевізійні передачі - в основному розважальні, - замість того, щоб вирішувати питання матеріально-технічного забезпечення армії. Міністерства та відомства України мали б працювати на Збройні Сили. Але системи управління цим процесом немає.

Рада безпеки і оборони - погоджувальний орган, а не законодавчий. Він не здатен керувати відображенням збройної агресії, тому що це не його функція. Для цього створюються інші органи - ставка Верховного головнокомандувача, Президента. Президент на сьогоднішній день самоусунувся від цієї функції. Він не взяв на себе повноту влади Верховного головнокомандувача. Він навіть не призначив заступника.

Тобто ми перебуваємо в іншому вимірі, а не в ситуації відбиття агресії.

- Виграємо ми війну на сході країни?


- Виграємо. Навіть не сумнівайтеся. Народ України не дасть можливість програти.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp