Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Раду Поклітару поспілкувався з закарпатськими журналістами (ФОТО)

7 жовтня 2015 р., 17:21

Про мистецтво і балет він охоче розповідав медійникам

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція Раду Поклітару, відомого хоеографа, творця театру «Київ модерн-балет», який привозить цього тижня до Ужгорода два балети - «Болеро» та «Дощ» у постановці «Київ Модерн-Балета».

 

Раду Поклітару привозив на Закарпаття свій колектив двічі: рік тому для знайомства із закарпатською публікою він вибрав «Кармен ТВ» - дуже незвичайне прочитання класичного твору. Наступний візит КМБ був з «Лускунчиком» у лютому цього року.

"Болеро" Моріса Равеля. Ця легендарна балетна партитура ХХ го століття абсолютно непередбачувана, смілива, пронизана суперечливим духом нашого часу. Спектакль Раду - це розповідь про безперервну, сізіфову боротьбі індивідуумів за право на власне «Я», за свою «несхожість», за свободу від многоголового, багаторукого спрута на ім'я «натовп».

«Дощ». Філософський розповідь про долі людей, крім своєї волі об'єднаних в одному часі й просторі. Етнічна музика і контрастна їй музика Й.С.Баха, немов голоси розмовляють різними мовами людей, служать чудовою рамою для хореографії.

«Це два незалежних один від одного твори, - каже Раду Поклітару. – «Болеро» -- легендарна музична партитура, овіяна міфами у балетному світі. Балет «Дощ» – це історія людей, які поєднані в одному місці, в один час».

Раду розповів, що на Закарпатті глядачі його чудово приймають. Зрозуміло, що зараз непрості часи і у багатьох скрутне фінансове становища і витрати на мистецтво українці скорочують. «Але непрості часи поможе пережити тільки культура, -- переконаний хореограф. - Коли Черчіля під час війни запитали, «чи не скоротити нам видатки на культуру», він відповів: «навіщо ми тоді воюємо». Розповів хореограф і про свій відомий театр «Київ Модерн-Балет» та зауважив, що за всі 9 років існування балету, тепер у ньому найсильніший склад.

Кожен спектакль готується у середньому 2,5 місяці, бувають і більш тривалі проекти, абсолютний рекорд – 3,5 роки. Зараз Раду Поклітару працює над новою постановкою. Якою саме – поки таємниця, вже 4-5 березня світова прем’єра відбудеться у Києві. «Можу сказати, що це буде рімейк однієї з найголовніших міфологем, - заінтригував Р.Поклітару. Проект дороговартісний, але без прем’єр немає росту і життя театру, -- вважає його керівник.

Повідомили в Ужгородському прес-клубі

Фото Ані Семенюк



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp