Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Москаль обговорив із румунами можливість застосування на кордонах Закарпаття унікального сканера

21 жовтня 2015 р., 16:41

Це відбулося сьогодні, 21 жовтня.

Деревообробна галузь, виноробство, солевидобування та переробка сільськогосподарської продукції – галузі, які чекають інвестицій на Закарпатті. Про це йшлося сьогодні, 21 жовтня, під час зустрічі керівника краю Геннадія Москаля та президента румунсько-української двосторонньої торгової палати Насті Вледою.

 

Гість із сусідньої країни запевнив у підтримці Румунією України на шляху до європейської інтеграції і наголосив на зацікавленості інвестицій у наш регіоні: «Наша торгово-промислова палата тісно співпрацює з посольством України в Бухаресті. Але ж там мають лише інформацію, яка надходить з центру. А ми хочемо працювати з регіонами. Тому й завітали до вас, щоб дізнатися про потреби краю з перших вуст».

Геннадій Москаль запевнив, що іншого шляху, як у Європейський союз, в України немає. За його словами, з першого січня 2016р. вступає в силу закон про вільну торгівлю з Євросоюзом, а з першого листопада п.р. в країні діятиме заборона на вивіз необробленої деревини. Тож керівник краю запропонував декілька пріоритетних можливостей спільного співробітництва між Закарпаттям та Румунією.

-- В першу чергу – це обробка деревини – виготовлення з неї готової продукції, меблів. Друга галузь, де ми могли би співпрацювати - виноробна. У нас лишаються занедбаними винні совхози. А це величезні старовинні підвали, заводи з виготовлення вина та земля для виноградників. Румунія славетна виноробна країна, ми б із задоволенням прийняли ваших інвесторів для вирощування винограду та виноробства на Закарпатті. 

Перша полуниця, персики та абрикоси дозрівають саме у нас, але можливості обробки цієї продукції немає. На Закарпатті немає жодного молокозаводу, хоча за поголів’ям корів наш край на четвертому місці в країні. У місцевих мешканців немає коштів на капіталовкладення, тож ми запрошуємо румунських інвесторів.

Під час зустрічі також обговорили проблему Солотвинського солерудника, який заходиться безпосередньо на кордоні з Румунією. За словами Геннадія Москаля, держава готова продати цей об’єкт закордонним інвесторам з умовою збереження профілю.
- На реанімацію затоплених шахт з видобутку солі у держави немає коштів. Як і на порятунок двох розташованих там алергологічних лікарень. Підтверджених покладів солі (такої якості, як ніде в Європі) 150 млн тонн. Румунські фахівці могли б інвестувати у ці копальні.
Насті Вледою пообіцяв відвідати об’єкт по дорозі додому, щоб ознайомитися з проблемами підприємства на місці.

Насамкінець Геннадій Москаль та президент румунсько-української двосторонньої торгової палати обговорили можливість застосування на пунктах пропуску Закарпаття унікального сканера, який виготовляється наразі лише у Румунії.

Прес-служба Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp