Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Цієї неділі на Закарпатті вперше обиратимуть старост

19 лютого 2016 р., 14:11

Хто ж націлився на нове крісло?

21 лютого у селах Руське Поле, Лази і Тячівка Тячівської об’єднаної громади, Добрянське і Вільхівці-Лази Вільховецької об’єднаної громади вперше відбудуться вибори старост. Ці посади ввели в рамках децентралізації. Новообрані старости стануть першими в історії Тячівщини та Закарпаття, повідомляє Tyachiv.com.ua.

Згідно з Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад», староста обирається на строк повноважень місцевої ради та представляє інтереси жителів села, селища у виконавчих органах громади, сприяє жителям села у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування; бере участь у підготовці проекту бюджету територіальної громади в частині фінансування програм, що реалізуються на території відповідного села;вносить пропозиції до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради з питань діяльності на території відповідного села, селища виконавчих органів сільської, селищної, міської ради, підприємств, установ, організацій комунальної форми власності та їх посадових осіб здійснює інші обов’язки, визначені Положенням про старосту.

Старост обиратимуть на прямих виборах: переможцем стане кандидат, який набере більшість голосів.

В день голосування виборчі дільниці відкриються о 8.00 і працюватимуть до 20.00.

Найбільший вибір матимуть виборці села Лази, де у бюлетенях є аж п’ять прізвищ претендентів. Це вихователька дитсадка Василина Джуган, фельдшерка сільської амбулаторії Тетяна Рішко, безробітний Євген Маджара, директор МПП «Ключ» Юрій Ключкей (член партії «Відродження») та нинішній в.о. старости сіл Лази й Округла Василь Ключкей. Саме йому сельчани вже двічі довіряли керувати селом. Тож десятирічний досвід в урядуванні селом зіграє не останню роль у виборі лазівчан. Тим більше Василь Ключкей фактично вже бере участь у діяльності Тячівської громади як член виконкому Тячівської міськради. А коней на переправі не міняють.

За посаду старости Руського Поля поборються четверо кандидатів – нинішній в.о. старости Василь Мірявець, колишній працівник правоохоронної системи, а нині безробітний Василь Патяник, юрист ПП І.М.Куцина Василь Ленгер і безробітний Тарас Попович (у минулому теж очолював сільраду). У цьому селі, імовірно, боротьба за голоси виборців буде найзапеклішою. Судячи з виборчих настроїв, реальний шанс на перемогу мають нинішній в.о. старости Василь Мірявець та колишній працівник правоохоронних органів Василь Патяник. Втім, вирішальний вплив на результат виборів може мати підкуп, до якого може вдатися хтось із кандидатів (чутки про це активно ширяться селом).

У Вільхівці-Лазах та Раковому – два кандидати: районна влада на чолі з мешканцем Вільхівці-Лазів Василем Дем’янчуком підтримує кандидатуру в.о. старости, колишнього секретаря Вільховецько-Лазівської сільради Наталію Майор. Але її опонент, перший заступник Вільховецького сільського голови Василь Цірик має не менше прихильників серед сельчан, тож є серйозним претендентом на перемогу.

Чотири кандидати претендують на посаду старости Добрянського. Це тимчасово не працююча Мирослава Мандзюк, інспектор кримінально-виконавчої інспекції Токар Василь Васильович, безробітний Токар Іван Іванович та в.о. старости – ветеран місцевого самоврядування Тячівщини Токар Іван Михайлович, якому сельчани виявляли довіру п’ять (!) разів поспіль. Чи поміняють мешканці Добрянського свого звичного багаторічного бирова на молодого й недосвідченого? Тим більше, якщо найбільшу активність на виборах, як зазвичай, продемонструють мешканці старшого віку?

У Тячівці ж найбільшу підтримку з-поміж трьох кандидатів може отримати директор райкіновідеомережі Іван Молнар. На нього, безперечно, гратиме авторитет і багаторічний досвід голови сільського комітету. Навряд чи двоє інших кандидатів – голова ГО «Мортош» Єлізавета Поженська та молодий підприємець Михайло Думнич – зможуть заручитись достатньою підтримкою мешканців села.

Хто ж стане першими в історії Тячівщини і Закарпаття сільськими старостами – дізнаємося вже в понеділок.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp