Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатські русини спростували наявність звернення до Путіна "про захист їхніх прав" (ЗАЯВА)

5 березня 2014 р., 16:12

Русинські громадські організації Закарпаття висловили своє невдоволення діями російської влади щодо України.

Текст Заяви Русинського науково-освітнього товариства, Закарпатського народного об’єднання Русинів, Закарпатського обласного науково-культорологічного общества ім. А.Духновича, Крайового товариства Подкарпатських Русинів:
 
"Від імені русинів Закарпаття ми рішуче засуджуємо грубу агресію Російської Федерації проти суверенної України під цинічним прикриттям захисту прав національних меншин в Україні. 
 
Грубо попираючи норми людської моралі, переслідуючи свої імперські амбіції, використовуючи агентуру, російські спецслужби ініціюють так звані звернення до Володимира Путіна «про захист прав» русинів Закарпаття. Ми рішуче засуджуємо також лозунг «Україна для українців». Це є ніщо інше, як ініційовані російськими спецслужбами провокації, які вони продовжують робити у нашому краї з 1944 року. За злою волею Москви десятки тисяч жителів нашої Срібної землі за національною ознакою (угорців, русинів, німців, словаків, румунів, чехів) було кинуто до концентраційних таборів. Більше 30 000 з них там загинули й ніколи не повернулися до своїх сімей. Русинська національність і мова, греко-католицька церква були заборонені, вчителі зі шкіл вигнані, а підручники знищені. Сотні священиків було відправлено в сибірські табори, а русинського єпископа Теодора Ромжу підступно вбито.
 
Ми віримо в Україну, у якій забезпечуються права і свободи громадян, незалежно від їх національностей. 
 
Русини Закарпаття віками проживають на своїй етнічній землі в мирі, злагоді і дружбі з народами сотень національностей, незалежно від релігійних конфесій. Всі ми є громадянами України і готові захищати її суверенітет. 
 
Оскільки русини Закарпаття є сусідами чотирьох країн Європейського Союзу, їх зв’язують з цими країнами історичні, етнічні, культурні та родинні зв’язки. 
 
Ми разом з усіма народами Української соборної держави прагнемо бачити себе в європейській сім’ї народів, де на першому місці є захист прав і свобод людини, в тому числі захист і державна підтримка прав національних меншин". 

Заяву підписали керівництво організацій та ряд громадських діячів, представників русинів.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp