Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Більшість територіальних громад Закарпаття бойкотують об’єднання?

20 травня 2015 р., 11:56

Пропозиції, розроблені у районах, не відповідають вимогам і не будуть подані на розгляд облради

До пропозицій щодо об’єднаня територіальних громад більшість районів поставилися формально. Таким став узагальнений висновок чергової наради робочої групи з впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад області.

Вона відбулася в облдержадміністрації 18 травня, за участі заступника голови ОДА Михайла Рівіса та голови Закарпатської обласної ради Володимира Чубірка.

Нагадаємо, що на попередньому засіданні було прийнято рішення про запит пропозицій щодо об’єднання громад від робочих груп, утворених при райдержадміністраціях. Слід віддати належне, практично усі райдержадміністрації, зібравши робочі групи на місцях, надіслали свої пропозиції. Більше того - найбільш активні сільські громади самі приїхали до Ужгорода, аби запропонувати своє бачення нових об’єднань.
Однак чимало пропозицій, надісланих з районів, не відповідають вимогам Методики, затвердженої урядом, і не містять економічної мотивації.

"За рішенням робочої групи, ми підготували пакет документів, який містить, окрім правової бази: Методику з формування об"єднань, за якою слід було сформулювати свої пропозиції та перелік критеріїв, базових для створення спроможного об"єднання. Натомість отримали формальні відповіді, які не містять мотивації, логіки, а почасти - й просто не дають уявлення про те, хто і навколо якого центру прагне об’єднуватися", - констатує директор Офісу реформ у Закарпатській області Іван Дем’янчук.

«Для того, щоб підготувати аргументований перспективний план, з яким мати право вийти до сесії обласної ради, необхідна чітка і зрозуміла аргументація», - підкреслив голова обласної ради. Для цього, на думку Володимира Чубірка, необхідно терміново розробити таблицю показників, які відобразять фінансову спроможність потенційних об’єднань.

Михайло Рівіс, у свою чергу, наголосив на готовності повного сприяння обласної влади у підготовці необхідних даних.

Таким чином, усі райдержадміністрації отримають таблиці, у яких мають внести фінансові показники, у відповідності до наданих ними пропозицій.

До кінця тижня експерти Офісу реформ проаналізують відповідність цих пропозицій вимогам методики.
«Ми повинні йти двома шляхами: уважно аналізувати пропозиції громад і коригувати їх із тим, як відповідають вони вимогам створення спроможних територіальних громад», - підсумував Михайло Рівіс.

З узгодженими пропозиціями повинні бути ознайомлені сільські голови, наголошує Володимир Чубірко, ці, узгоджені пропозиції, мають лягти у перспективний план. Лише після такої процедури можна говорити із обласними депутатами, залучаючись їх підтримкою для голосування за цей план на сесії обласної ради.

Офіс реформ у Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp