Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Скандальна сесія облради: шахова партія чи бої без правил

19 листопада 2015 р., 19:17

Новообрана обласна рада може стати вічно конфліктною, абсолютно деструктивною і нічим не корисною громаді Закарпаття

Сьогодні в сесійній залі Закарпатської обласної ради відбулася, мабуть, найогидніша за весь час незалежності України вистава-фарс. Кращого слова, яке б ємно передало суть того, що творилося на площі Народній, підібрати неможливо. Крайовий парламент переживав різні часи, неодноразово ми ставали свідками бурхливих дискусій, емоційних перепалок, сварок між депутатами, провокацій і маніпуляцій. Але ще жодного разу, навіть у часи найбільш емоційно напружені, скажімо під час Помаранчевої революції чи Революції гідності, в стінах обласної ради не звучало погроз депутатам із боку голови обласної адміністрації. А сьогодні це сталося.

«Я вас всіх помножу на нуль!» -- кричав очманілий Геннадій Москаль депутатам, котрі вирішили підтримати на посаду голови обласної ради кандидатуру лідера закарпатської «Батьківщини» Олександра Кеменяша. «Якщо проголосуєте, вас звідси винесуть!» -- ще одна фраза з погрозами від губернатора, якого Порошенко представляв улітку зі словами «Друзі, з важким серцем віддаю вам найцінніше, що маю». Найцінніша людина президента, загнана в кут після поразки провладної партії на виборах до обласної ради і обтяжена вказівкою Банкової будь-якою ціною не допустити до керівництва обласною радою представників Єдиного Центру чи його союзників, сьогодні не лише зганьбила себе і всіх депутатів «Солідарності», а ще й підвела президента. Бо нинішня перемога Москаля разом із Ланьом, Лунченком і Горватом (ці нардепи, присутні на сесії, доклали максимум зусиль, аби допомогти губернатору) – Піррова, яка рівноцінна поразці. Тільки навряд чи Геннадій Москаль цим переймається. Завдання на сьогодні він виконав, а там – хоч трава не рости.

Спробую коротко викласти суть нинішнього засідання сесії обласної ради: Єдиний Центр і Батьківщина узгоджено висунули кандидатом на посаду голови облради Олександра Кеменяша, КМКС (партія угорців) також підтримала його кандидатуру. Ці три політичні сили разом мають 34 депутатів. Для того, аби рішення пройшло, достатньо 33 голосів. Зрозумівши, що зараз станеться непоправне – головою ради оберуть людину НЕ з команди президента, і в раді буде сформована коаліція БЕЗ «Солідарності», Геннадій Москаль розпочав фарс.

Як щур, загнаний у кут, він розумів, що потрібен час, аби знайти вихід. А конкретно – на те, щоб у складі трьох згаданих партій знайти двох депутатів, яких можна зламати. Або купити. І він цей час тягнув, як міг. З великою ганьбою на свою лису голову.

Губернатор, мов блазень, кривлявся, істерив, безперервно кричав, обзивав колег-депутатів аферистами, шахраями, вівчарями, а свого попередника Василя Губаля – взагалі «чмом». Представники «Солідарності» разом із «Відродженням» і Оппоблоком постійно вимагали перерв «для консультацій». Коли це не допомогло, вони просто … вкрали скриньку і розтрощили кабінку для голосування. Коли і це не спрацювало – намагалися зірвати засідання під приводом замінування будівлі облради. Але ні поліцейські сапери, ні службовий собака, зрозуміло, ніякої вибухівки не знайшли.

З самого початку було помітно, що депутати ЄЦу, Батьківщини і КМКС твердо переконані в кінцевому успіху голосування за Кеменяша. Золтан Ленд’єл , найстарший депутат ради, який головував у президії ради і достойно відбивав нападки Геннадія Москаля, не опускаючись при цьому до його рівня, під час чергової перерви в кулуарах казав журналістам: це як в шахах, є аматори, любителі, і є гросмейстери; ми зіграли як гросмейстери міжнародного класу, першими запропонувавши Олександру Кеменяшу підтримку, а вони запізнилися. Проте, судячи з результату голосування, Золтан Золтанович в одному помилився – суперник не грав у шахи, а влаштував бої без правил.

Підсумок: майже через 5 годин фарсу відбулося таємне голосування за кандидатуру Кеменяша. Лічильна комісія озвучила результат: 32 – «за», 1 – «проти», 1 – «утримався». Геннадій Москаль засяяв, обернувся до депутатів ЄЦу, Батьківщини і КМКС і випалив своє улюблене: «Ну що, всралися?!»

Далі все очевидно: у засіданні сесії оголошено перерву. На вихідних будуть тривати «консультації». А у вівторок депутати знову зберуться і спробують ще раз обрати собі голову.

Хто ним стане і якою після нинішнього засідання буде конфігурація коаліції – прогнозувати важко. Проте одне очевидно: чого-чого, а жодних ознак страху перед Москалем (читай – перед Президентом) у сесійній залі сьогодні навіть не спостерігалося. ЄЦ затявся, і виглядає монолітним. Батьківщина і КМКС пішли на домовленість про коаліцію без "Солідарності". А значить, якщо Петро Порошенко не змінить тактику, ця обласна рада може стати вічно конфліктною, абсолютно неефективною і нічим не корисною громаді Закарпаття. Чи треба це Президенту? Побачимо у вівторок.

Ярослав Світлик, Час Закарпаття
Фото "Голосу Карпат"

P.S. Фарс у бурлескному театрі – це беззмістовне, часто малопристойне комедійне видовисько; грубий жарт, блазенська витівка.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp