Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Сесія Ужгородської міськради: зі скандалу розпочали, з ганьбою завершили

19 червня 2015 р., 16:28

Мер із депутатами сьогодні й громаду вчергове проти себе налаштували, і перед Україною через радника Саакашвілі зганьбилися

Нинішня сесія Ужгородської міської ради увійде в історію як одна з найганебніших. 

З самого початку все пішло гидко: влада вирішила обмежити доступ до сесійної зали, впускаючи туди тільки депутатів, запрошених чиновників та журналістів. Активістам, яких у коридорі міськради зібралося кілька десятків, сказали піднятися на третій поверх і спостерігати за ходом засідання з балкону. На що обурені представники громадськості заявляли, що цим влада обмежує їх конституційні права. І довго й голосно сперечалися з міліціонерами, заступником мера та самим Віктором Погорєловим. Цікаво, що спочатку до зали не пропускали навіть радника екс-президента Грузії Михайла Сакаашвілі – Іло Глонті, який сьогодні з візитом в Ужгороді. Та врешті за наказом Погорєлова пана Глонті таки впустили, як і кількох активістів. Решта ж представників громадськості таки спостерігали за засіданням із балкону на третьому поверсі.

Почавши ніби конструктивно, депутати втім швидко забуксували – не пройшли ряд земельних проектів рішень, в тому числі ті, в яких були зацікавлені депутати і навіть секретар ради Богдан Андріїв, через що й не голосували, аби не виник конфлікт інтересів. Не мала підтримки в залі й пропозиція Віктора Погорєлова відмінити рішення виконкому, яке свого часу, скориставшись відсутністю Погорєлова, проштовхнув його заступник Іван Волошин, -- про те, аби віддати обслуговування будинків приватним компаніям замість комунальних ЖРЕРів. Прикметно, що Погорєлов уже вдруге намагаєтсья відмінити це рішення виконкому, але спроби ці невдалі – голосів не вистачає.

Як завжди, голосували депутати і своїми, і чужими картками. Журналісти зафіксували на фото факти кнопкодавства у виконанні екс-секретаря ради Світлани Король та депутата Віктора Бобіти. А депутат Румянцев, зігравши на публіку, навіть встав, висмикнув картку Бобіти №2 і віддав її секретарю ради, пафосно виступивши за те, щоб усі голосували винятково за себе.

Далі була комедія з прийняттям змін до Генерального плану міста. Попри те, що категорично проти виступила громадськість і закликали зачекати з цим рішенням деякі депутати, зокрема Ростислав Буланов, мер Погорєлов «продавив» рішення, попри те, що дотепер не затверджений історико-архітектурний опорний план міста. Причина одностайності депутатів у цьому випадку – відкрита після голосування можливість урвати черговий шматок міської землі.

Як розповів голова Громадської ради Пересоляк, якому депутати навіть не хотіли давати слова, аби той зачитав резолюцію громадських слухань із цього приводу, змінений у такий спосіб генплан Ужгорода дозволяє виділення нових земельних ділянок під будівництво в місцях, де досі були зелені зони. З його слів, наприклад, на лівобережній частині обласного центру, відповідного до нового генплану, передбачено тільки 9 гектарів зон із зеленими насадженнями, тоді як за нормами таких зон має бути не менше 40 гектарів. Одне слово, очевидно, що депутати наприкінці каденції вирішили зробити собі приємно, віддавши голоси в обмін на землю чи інші преференції від мерії.

В кінці сесії стався ще один скандал. Згадуваний Іло Глонті захотів виступити перед депутатами, Погорєлов надав йому слово. Але грузин виявися прямим і гострим, тож не криючись розбив у пух і прах депутатів і мера, сказавши, що те, що він сьогодні побачив у сесійній залі, нічим не відрізняється від 70-х років минулого століття.

«Це бюрократія і совок, -- рубав правду-матку Глонті. - Я прошу вас задуматися над тим, задля чого на Майдані померли десятки людей. Задля чого українці, грузини і навіть росіяни воюють на сході. Задля Свободи. Я задався питання: чим це засідання відрізняється від засідання 1970 року? Я не побачив, мабуть, нічим. Що робити з тією бюрократією і корупцією, в якій ви живете? Але ж ви не для цього тут, не для того, щоб ділити гроші. Перед вами стоїть завдання вбити корупцію і бюрократію, а не продовжувати їх», - звернувся він до депутатів.

Відтак міський голова Віктор Погорелов не витримав і обірвав Іло Глонті, не давши йому можливості договорити до кінця, мовляв, є регламент і сесію треба завершувати. Вже пізніше, спілкуючись із журналістами, Погорелов пояснив, що депутати йому сказали, нібито радник говорив популістичні речі, тому його й зупинили. Додамо, що значна частина депутатів не дослухали навіть того короткого виступу Глонті, встали і вийшли з зали, проявивши відверту неповагу до радника Саакашвілі. Відчувалося, що правда, яку вони почули зі слів сторонньої, незацікавленої, але шанованої багатьма людини, образила наших ніжних душею обранців.

Час Закарпаття

Золи 15.09.2015 09:21 IP: 134.139.54.37
Гнати в шею цих замаскованих комуняк вс1х без винятку. Вони не пом1няються 1х могила т1льки виправить
Журналіст 02.07.2015 12:46 IP: 222.199.42.194
Адміне, а підписати, що фото взяті із сайту "Про Захід", вам релігія не дозволяє? http://prozahid.com/content-13850.html
сын 19.06.2015 19:13 IP: 198.231.225.195
да гнать надо эту...братию в три шеи. Почувствовали себя небожителями.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp