Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Поділ влади і права людини - головні ідеї Конституції

28 червня 2014 р., 12:25

Про це професор УжНУ Василь Лемак написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Конституція, відколи людська цивілізація знає цей феномен, припускає дві прості, але обов'язково працюють ідеї - поділ влади і права людини. Є конституції там і тоді, де влада концентрована і людина безправний. Хоча б і була папірець з назвою" конституція ".

Що тоді? тоді у людини не є іншого виходу, як вдатися до крайнього засобу - повстання. Для України ці прописні істини стали реаліями в останні півроку. Що зараз? Зараз постає питання реформи конституції. Справа не в тексті, який треба вдосконалювати, справа в тому, що вдосконалити систему влади неможливо без внесення змін до Конституції.

Корекція форми правління. децентралізація - те, що сьогодні дійсно необхідно для країни. Всюди західніше Ужгорода виконавчу владу в регіонах здійснюють органи місцевого самоврядування. обрані територіальною громадою. Це правда. Але сьогодні ми розуміємо, що головна проблема навіть не в цьому, а в тому, щоб конституція діяла, конституційний правопорядок був ефективним. 

Тому що сьогодні конституція не діє на частині території України, на решті частини території вона діє досить умовно. Сьогодні це проблема номер один. Усвідомлюємо, що конституція залишається порожнім папірцем, якщо його дія не забезпечена правоохоронним і силовим ресурсом. 

Сьогодні наші воїни вмирають за те, щоб конституція діяла. Треба це розуміти і робити висновки. Тези мого виступу на урочистому засіданні облради та громадськості з нагоди Дня Конституції України 27 червня 2014 "-Пише Лемак

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp