Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Зеленський і США. Що від України чекає Вашингтон? (ВІДЕО)

3 червня 2019 р., 19:15

Зеленського чекають в США

Президент України Володимир Зеленський отримав від президента США Дональда Трампа запрошення відвідати Вашингтон з офіційним візитом.

Володимир Зеленський збирається до Вашингтона. Його запросив особисто Трамп. Зустріч може відбутися в серпні - вересні.

Корреспондент.net з'ясовував, чого чекають від Зеленського в США.

Плата за підтримку

"Відбудеться предметна розмова щодо врегулювання конфлікту на Донбасі... Важливе питання до Зеленського на переговорах: "Навіщо Америка стільки років в Україну долари платників податків вливала?" Прийшов час реальних бізнес-проектів: землі, газовидобутку, портів та іншого", - пише видання Дзеркало тижня про майбутню зустріч.

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе вважає, що під час зустрічі обговорюватимуться злободенні для України теми.

"Це буде зустріч-знайомство, звіряння годинників, що і як планувати у відносинах між Україною і США. Є формальна і неформальна сторона. Формальна сторона стосується Донбасу, Мінського процесу, територіальної цілісності України. Друге питання - реформування України, антикорупційна боротьба. Неформальне: швидше за все, пан Джуліані буде говорити про те, що в оточенні Зеленського є вороги Трампа. Вони будуть вирішувати, що робити, як бути, як вибудовувати діалог", - вважає експерт.

Після Путіна

Зустріч Трампа і Зеленського може відбутися в серпні або вересні 2019 року - уже після нової зустрічі Трампа і президента Росії Володимира Путіна, яка очікується наприкінці червня в рамках саміту "великої двадцятки" в японській Осаці. На американсько-українських переговорах, зокрема, мова може зайти про "предметне" врегулювання військового конфлікту на Донбасі.

Зеленський вдячний

У Палаті представників Конгресу США представили законопроект, який передбачає посилення підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, розширення військової допомоги і надання нашій державі статусу головного військово-політичного союзника США.

"Законопроект передбачає можливість надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО на період від часу набуття цим документом чинності до вступу нашої держави до Північноатлантичного альянсу. Такий статус може бути використаний для спрощення процедури передачі Україні оборонних засобів", - йдеться в повідомленні посольства України в США.

У 2014 році надання такого статусу Україні домагався екс-президент Петро Порошенко, однак його американський колега Барак Обама, незважаючи на рішення комітету Сенату, відмовив.

Проект закону про посилення підтримки України, який був презентований в Палаті представників Конгресу США, є важливим сигналом про міцне стратегічне партнерство двох країн, заявив Зеленський 1 червня.

"Спасибі Сполученим Штатам Америки за послідовну підтримку територіальної цілісності України", - зазначив Зеленський.

Також він подякував президенту США Дональду Трампу за запрошення здійснити офіційний візит до Вашингтона.

Новий дипломат в Україні

До Києва прибула американський дипломат Крістіна Квін, яка стала тимчасовим повіреним у справах США в Україні.

З 2013 року до квітня 2019 року Квін працювала на посаді виконувача обов'язків заступника голови місії / міністра-радника з економічних питань у посольстві США в Парижі.

Дипломат працювала на аналогічних посадах у посольствах США в Таїланді, Великобританії, була директором з питань Європейського союзу, України і Білорусі в Раді національної безпеки у виконавчому апараті президента.

Квін була співробітником посольства США в Росії, місії США в Європейському союзі, у дипмісіях на Філіппінах, працювала в Державному департаменті США над питаннями відносин з ЄС.

А як же Путін?

Зустріч президента України Володимира Зеленського і глави Російської Федерації Володимира Путіна відбудеться не раніше серпня, вважає політолог Володимир Фесенко.

"Запит на переговори є. І є необхідність. Я думаю, є велике бажання у Зеленського включитися в переговори. У Путіна є не тільки бажання відновити переговори, скільки інтерес до Зеленського. Є потреба у Франції, Німеччини, США. Але те, що зараз відбулося, - тактика. І наш президент не зовсім готовий до активних переговорів. І Путін зараз веде таку тактичну гру - він просто не форсує переговорів", - говорить Фесенко.

Як вважає експерт, така зустріч можлива після проведення парламентських виборів в Україні і після низки зустрічей Зеленського з лідерами інших країн.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp