Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді обговорили алгоритм впровадження програми медичних гарантій (ФОТО)

30 січня 2020 р., 08:25

Йшлося про важливе

29 січня у сесійні залі обласної ради під головуванням в.о. голови облдержадміністрації Олексія Гетманенка відбулася розширена нарада з питань підготовки до укладення договору з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 року.

Участь у нараді взяли: голова облради Михайло Рівіс, депутати облради: Іван Курах, Василь Скрип, Юрій Паканич, Йожеф Баторі, а також представники МОЗ, НСЗУ, Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», власники та керівники закладів охорони здоров’я краю, керівники районів, експерти та ін.

Спікери наради, а це - директор Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Мар’яна Возниця, директор департаменту комунікацій Національної служби здоров’я України Тетяна Бойко, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Єлизавета Біров, детально розкрили питання щодо нового підходу до фінансування системи охорони здоров’я та роль НСЗУ у трансформації системи.

Наголошувалося, що відповідно до положень Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» у поточному році в Україні запроваджується програма медичних гарантій. У межах цієї програми буде визначено обсяг медичних послуг та лікарських засобів, які гарантуються населенню та оплачуються з державного бюджету на основі єдиних тарифів. Програма буде існувати як єдина бюджетна програма для оплати усіх медпослуг та лікарських засобів, які передбачені законодавством за відповідними напрямами. Відтак зміниться механізм фінансування медичного обслуговування населення – замість медичної субвенції за рахунок якої відбувалося утримання медзакладів, у межах програми медичних гарантій буде оплачуватися медичне обслуговування пацієнтів за договорами про медичне обслуговування населення із НСЗУ, за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

За словами Тетяни Бойко, уже 1 квітня у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій - перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Йдеться про лікування найпоширеніших хвороб і станів, які впливають на якість і тривалість життя (інсульти, інфаркти, неонатальну допомогу та ін.)

Йшлося також і про те, що всі спеціалізовані медичні заклади у Закарпатській області, повинні підготуватися до контрактування з НСЗУ до кінця січня 2020 року. Адже з 3-го лютого на загальнонаціональній електронній платформі реєструватимуться заяви на укладання договорів із НСЗУ. А уже із 1 квітня ц.р. програма медичних гарантій повинна запрацювати у повному обсязі для усіх рівнів медичної допомоги.

У ході зустрічі обговорили проблемні питання, які виникають в процесі контрактування закладів охорони здоров’я. Зокрема, щодо пакетів медичних послуг, відповідності закладів вимогам до пакетів послуг, комп’ютеризації та інформатизації медичних закладів тощо.
Виконавчий апарат облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp